Duhovnost

KRIŽ

Točna adresa do neba Ono što nam kod križa jako smeta je to što ga mi ne izabiremo jer sami želimo odrediti žrtve koje ćemo podnijeti

Točna adresa do neba

Foto: Pixabay


 

Poznajem puno kršćana, skoro svi moji prijatelji su kršćani. No poznajem ih malo koji uistinu vjeruju u vječni život. To je nešto što naše srce priželjkuje, ali nam se čini prelijepim da bi bilo istinito; ipak, onaj koji nam je pokazao put, dao nam je točnu adresu: križ.

…uvijek biram najteži put jer me je željezni narednik koji moju psihu drži kao taoca, uvjerio kako ću jednoga dana osvojiti medalju na dodjeli nagrada MNAGN (Međunarodno natjecanje apsurdnih i glupih napora)

Ono što nam kod križa jako smeta je to što ga mi ne izabiremo jer sami želimo odrediti žrtve koje ćemo podnijeti. U meni, na primjer, zasigurno živi husar ili mornarički napadač koji me svako malo, tijekom zimskih noći, nakon što završim s pomaganjem kćeri u istraživanju za Tehnički i čišćenjem kuhinje, na temperaturi od dva stupnja ispod nule i nagovještajem snijega, u jedanaest sati, kada mi se oči sklapaju jer sam na nogama već sedamnaest sati, prisiljava da odem trčati. Idem na brojna putovanja, programirajući tri sata sna noću jer su sve tjelesne potrebe znak moralne inferiornosti i stoga ih ignoriram: uvijek biram najteži put jer me je željezni narednik koji moju psihu drži kao taoca, uvjerio kako ću jednoga dana osvojiti medalju na dodjeli nagrada MNAGN (Međunarodno natjecanje apsurdnih i glupih napora); i je li onda važno što bezizražajnim pogledom, jer ne spavam danima, fiksiram onoga mladića koji mi se obraća i treba mi malo više da se sjetim da je to moj sin? (Ne prepoznavati vlastitu djecu kod kuće jer spavaš stojeći nije neka drama; problem je kada ih ne prepoznaješ u javnosti: to je za njih strašna stvar, društvena smrt).

…spremni smo ispuniti dan apsurdnim obvezama sve dok njima upravljamo. Umjesto toga, Bog bira one žrtve koje ne bismo voljeli

Ukratko, spremni smo ispuniti dan apsurdnim obvezama sve dok njima upravljamo. Umjesto toga, Bog bira one žrtve koje ne bismo voljeli, za nas teše križ, koji nam odgovara veličinom, težinom, kvalitetom i oblikom.

Iz knjige „Ni jedna tvoja bol nije bila uzalud“ autorice Costanze Miriano. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh