Brak i odnosi

SVAKODNEVNA BORBA

To je najbolja stvar koju možeš učiniti kada on/ona ima loš dan! Kad jedno od vas dvoje poklekne pod teretom životnih poteškoća, druga strana uvijek može izabrati da ne potone i ona, nego da spasi situaciju (a, kad se sve zbroji, to na koncu čak može sačuvati brak)!

Foto: Shutterstock

 

Ljudi u braku dijele sve – prostor, vrijeme, život, pa čak i vlastita tijela. No ponekad zaboravimo da ne moramo dijeliti naša loša raspoloženja. Iskreno, kad moj muž ustane na krivu nogu iz bilo kojeg razloga, prvo pomislim: „O ne, ode naše jutro“. Ako je on loše raspoložen, ja uzmem zdravo za gotovo da ću se i ja tako osjećati.

Ako se iznad njegove glave nalazi tamni oblak, sigurno ću i ja pokisnuti, zar ne? Ali ne!

Jer, živimo zajedno. Ako se iznad njegove glave nalazi tamni oblak, sigurno ću i ja pokisnuti, zar ne? Ali ne. To ne mora biti tako! Najbolje što mogu učiniti kad je moj muž „usijane glave“ ili mrzovoljan, jest da ne dopustim da njegovo raspoloženje utječe na nas ostale.  

To ne znači da ću biti bezosjećajna ili da se neću obazirati na situaciju razmišljajući: „To nije moj problem“, nego znači da ću se suočiti s time na ispravan način svjesna da „kada mama ili tata nisu sretni, nitko nije sretan“.

„To je njegov loš dan i to ne znači da oboje moramo imati loš dan.“ Time nije bila ni najmanje bez ljubavi. Ustvari, najbolja moguća stvar koju možete učiniti s ljubavlju za svog supružnika u toj situaciji je…

Jednom je netko u jednom tekstu opisao upravo ovakvu situaciju. Suprug autorice teksta je imao loš dan – bio je na rubu, frustriran i ništa mu nije išlo onako kako je trebalo. Ona je na to rekla: „To je njegov loš dan i to ne znači da oboje moramo imati loš dan.“ Time nije bila ni najmanje bez ljubavi. Shvaćala je njegovo stanje i situaciju – samo je odlučila da se tom raspoloženju neće pridružiti, odnosno da neće dopustiti da utječe i na nju.

Ustvari, najbolja moguća stvar koju možete učiniti s ljubavlju za svog supružnika u toj situaciji je da ne dopustite da njegovo loše raspoloženje utječe i nas vas. Tada neće još i vas staviti na listu onoga zbog čega se osjeća loše. Također, tako može vidjeti da, iako suosjećate s njim, ne optužujete ga zato što je i vas uvukao u tu lošu situaciju – jer nije. A pažljiv i miroljubiv partnera u teškim situacijama može poboljšati loš dan kao nitko i ništa drugo.

Zna to po sebi: kada sam neraspoložena, osjećam veliko olakšanje kada vidim da je netko drugi dobre volje. To mi pomaže da jednostavno preispitam svoje osjećaje, bez pritiska koji osjećam kada mi netko kaže, primjerice „daj, saberi se“ prije nego što sam za to spremna. Zato pokušavam tako postupati s cijelom svojom obitelji.

Dakle, ukratko, kad jedno od nas dvoje ima loš dan, ne moramo oboje potonuti! Evo još nekih savjeta.

Truditi se održavati svoj duh vedrim nije sebično –  to je najbolji način kako pomažemo cijeloj obitelji

Ako nikako ne možete svom mužu ili ženi pomoći da se izdigne iz lošeg raspoloženja, tada je sljedeća najbolja stvar koju možete učiniti ta da se pobrinete za sebe same.

Što vas veseli? Mene najčešće raduje vrijeme provedeno u samoći, ili izlazak iz kuće ili isprobavanje nekih novih recepata… to može biti bilo što! Truditi se održavati svoj duh vedrim nije sebično – to je najbolji način kako pomažemo cijeloj obitelji. Stoga, radite s vremena na vrijeme ono što vas najviše raduje jer je to najbolji način da se pobrinete za ljude koje volite kada ne možete riješiti njihove probleme.

Ako želite svoj brak spasiti, poboljšati, oživjeti…, prijavite se na naš tečaj „Ljubav i poštovanje“! Na tečaju u malim grupama učimo kako u svome braku biti sretan i ispunjen, kako da jedno drugome punimo baterije, a ne da ih praznimo, kako da svojim brakom budemo blagoslov drugima oko sebe… O tome također piše dr. Eggerichs u svom bestseleru „Ljubav i poštovanje”, koji možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh