Mladi

„Tko to kaže da anđeli čuvari ne postoje?” I dalje mi ništa nije jasno…

Foto: Pixabay

»„Trebaš pomoć?” Okrenuo sam se i ugledao ga. Tip je stajao pored mene! Na ulazu u trgovinu vidio je da imam problema. Ma, šta on tu radi??? Otkad on tu živi??? Bio sam potpuno zbunjen«

(…) Još uvijek osjećam bol u lijevom kažiprstu. Naime, prošli nam je tjedan učiteljica pustila filmić o malim znanstvenicima. Izrađivali su klackalicu od magneta i vijaka koji su visjeli na žici spojeni glinamolom na postolju od štapića za roštilj. Prikupili smo materijal i poslije škole smo kod mene, dok sam kod kuće još bio sâm, pokušali napraviti tu neobičnu klackalicu. Kako je žica bila debela i nije se dala svinuti, Juraj (a tko drugi) mi je savjetovao da je zagrijem upaljačem (pronašao sam ga u ʽladici potrpaliciʼ iznad perilice, u kojoj ima oko dvije stotine dugmadi, zatim olovaka svih veličina i vrsta, vrećica od šećera, čačkalica, magnetića, posjetnica, trakica, otvarača i još milijun drugih sitnica). Juraj je tvrdio da će se tako zagrijana žica lako svinuti. Da, Juraj je bio u pravu; žica se lako svinula, ali je od plamena bila tako vruća da sam pošteno opekao prst. Kad sam opečeni prst umočio u hladnu vodu u umivaoniku, voda je od vrućine isparila u oblak koji je doplovio iznad Jurajeve glave a iz njega (oblaka) je počelo bjesnjeti olujno nevrijeme. Desetak gromova udarilo ga je (Jurja) posred čela, a jedan pravo u nos! Stvarnost ili mašta, ne znam, ali tako sam ja to vidio. Znam samo da svojima nisam htio ništa reći da se ne bi ljutili, pa sam uglavnom pazio da pred njima ništa ne dodirujem bolnim prstom. A kad god ne bi gledali, snažno bih puhao u njega tako hladeći opečeno mjesto.

*

Nisam se sjetio zahvaliti mu nego sam samo promrmljao: „Vidimo se!” „U to nema sumnje”, značajno je odgovorio i u sekundi nestao iza ugla

Odjednom se iz kuhinje začuo tatin prodoran glas:
„Marko! Marko!”
„Molim, što je?” odgovorio sam.
„Moraš ić’ u trgovinu i to smjesta!”
Obuo sam tenisice, uzeo vrećice, novac, popis i krenuo.
„Jesi li siguran da će sve to moći nositi?” upitala je mama tatu.
„On? Pa to je već muškarac, još mu samo brkovi moraju narasti i možemo ga ženiti”, rekao je tata, pogledao prema meni i namignuo mi. No, nije mi bilo smiješno jer mi je prst pulsirao, nabubrio i bolio me!
Teta Sara je napunila obje vrećice do vrha. Litra octa, litra ulja, velika boca mineralne, sok, Vegeta, šećer… Pa jedva sam to nosio! Tek što sam izašao iz trgovine, već sam morao spustiti vrećicu koju sam nosio u lijevoj ruci. Bio sam ljut i žalostan u isto vrijeme. Ponekad život stvarno nije pravedan, razmišljao sam i uto začuo kako mi netko govori:
„Trebaš pomoć?” Okrenuo sam se i ugledao ga. Tip je stajao pored mene! Na ulazu u trgovinu vidio je da imam problema. Ma, šta on tu radi??? Otkad on tu živi??? Bio sam potpuno zbunjen.
„Može”, odgovorio sam prilično tiho. Tip je jednostavno uzeo moju vrećicu i ponio je. Nizak je, pomislih. U redu, ja jesam najviši u svom razredu, ali on je…, ma je, nizak je za našu generaciju! „Na suhom” izgleda drukčije. Nekako se gega dok hoda. Smiješan mi je.
Iznenadio me i nisam se pravo ni snašao, a već smo bili pred ulazom u moju zgradu. Upitao sam ga samo kako se zove. On mi je kratko odgovorio: „Fabijan”, stavio vrećicu na pod i rekao: „Evo”. Nisam se sjetio zahvaliti mu nego sam samo promrmljao: „Vidimo se!”
„U to nema sumnje”, značajno je odgovorio i u sekundi nestao iza ugla. Znam da ponekad djelujem zbunjeno, a da često toga nisam ni svjestan, ali taj put sam u potpunosti bio svjestan da sam zbunjen, i to skroz. (…)

Iz knjige Nevena Drozdeka Tko to kaže da anđeli čuvari ne postoje? (Neka mi se javi – ako ima hrabrosti!).

O knjizi „Tko to kaže da anđeli čuvari ne postoje? (Neka mi se javi – ako ima hrabrosti!)”

Knjiga za dječake, djevojčice, mame, tate, bake, djedove i sve ostale!

Priča o dječaku Marku kojemu se, nakon što svome anđelu čuvaru zada neobičan izazov, počinju događati nevjerojatne stvari!

Zgode i nezgode dječaka Marka i njegovih prijatelja uobičajene su dogodovštine kroz koje prolaze svi dječaci, no ovdje postoji jedna, izvanredna razlika. O čemu se radi saznajte u knjizi!

Tekst prate ilustracije našeg popularnog ilustratora.

Idealan dar za prvopričesnike!

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Najčitanije

Na vrh