Duhovnost

ZAGOVORNICI

Tko može moliti za druge Kako u molitvi zagovarati druge kod Boga

Tko može moliti za druge

Foto: Shutterstock


Tko su zagovornici?

Zagovornici su oni kršćani koji se prvenstveno bave vlastitim posvećenjem. Tek se u uskoj povezanosti s Bogom može uspješno zagovarati druge. Zagovornici koji se isključivo bave molitvom za druge, zanemarujući brigu za stalno vlastito posvećenje, ne vide da jedino iz vlastita posvećenja proizlazi snaga molitve. Takvi drugima vade trun, a zanemaraju vlastite grede. Najprije treba susresti Gospodina, a tek tada početi zagovarati. Kako u molitvi zagovarati druge kod Boga, piše Katerina Lachmanova u svojoj knjizi „Snaga molitve zagovora”, u kojoj polazi od klasičnih uzora poput sv. Terezije iz Lisieuxa do osvjedočenih suvremenika:

»Svaki je kršćanin pozvan da poput Isusa bude zagovornik drugih da, isto tako, za druge živi te tako pred Božje lice prinese sebe „za žrtvu živu, svetu, Bogu milu” (Rim 12,1). To je dio našeg nasljedovanja Krista, to proizlazi iz našeg krštenja kojim smo svezani s Kristom i postali smo njegovi udovi: zato sudjelujemo i u njegovu poslanju zagovornika. Tako će u većine ljudi molitva zagovora biti naravni dio njihova kršćanskog i užeg poziva, bilo u posvećenom životu ili u svijetu.

Molitva zagovora – glavni poziv

Netko će s vremenom otkriti (kao, primjerice, sv. Serafim, sv. Terezija od Lisieuxa ili otac Pio iz Pietrelcine) da je molitva zagovora njegov glavni poziv, njegova glavna služba za druge i za svijet. I takve ljude Bog budi i na poseban način ih vodi i odgaja. Iako naizgled žive mimo svjetskih događanja, Duh Sveti neprekidno ih uvlači u najaktualniju duhovnu borbu. Ako su vjerni Božjim poticajima, postupno postaju sve osjetljiviji na Božje vodstvo u molitvi zagovora. Razlikovat će kada je posrijedi samo njihovo ljudsko suosjećanje s nečijom mukom, a kada im neko breme na srce stavlja sâm Gospodin, kada kroz njihova usta moli sâm Duh Sveti te će „znati da u skladu s voljom Božjom posreduju za svete” (Rim 8,27).

Intenzitet i dinamika takve molitve zagovora zasigurno su drukčiji no što smo navikli kad izgovaramo svoje zagovore na svetoj misi, pri molitvi brevijara ili pri spontanoj molitvi u obitelji i zajednici. Neka od tih „bremena” darovanih od Boga, čovjek može nositi u srcu i pred licem Božjim mnogo godina, a da plodove svoje molitve ne ugleda ovdje na zemlji.«

Autorica: Katerina Lachmanova

Nevjerojatna, fascinantna priča!

Isus želi da se njegovu narodu vrati ona snaga koju mu je dao na početku…

Važnost molitve za ozdravljenje, iako je ona središnji dio Evanđelja, umanjivala se je sve dok se zamalo nije ugasila. Prolazeći kroz povijest molitve za ozdravljenje, autor knjige „Umalo ugašena milost” – poznati teolog – upućuje hitan poziv da se ona oživi do prijašnjeg stanja.

„Još nismo ni počeli istraživati što sve može učiniti molitva za ozdravljenje. Ljudski životi ovise o našoj molitvi!”
(Francis MacNutt, autor)

„Kako je moguće da je ozdravljanje i oslobođenje, koje čini najvažnije kršćansko poslanje, osim naviještanja, gotovo nestalo? S druge strane, nije li zadivljujuće što je služba ozdravljanja preživjela usprkos svemu, kroza sva stoljeća, iako su se snažne sile urotile da ga unište? To je zagonetka kojom ćemo se pozabaviti.”
(Autor)

„Ova će knjiga zasigurno mnoge ohrabriti da krenu moliti za bolesne unatoč strahu od neuspjeha i podsmjeha!”
(Josip Lončar, urednik)

Umalo ugašena milost

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh