Duhovnost

JOSIP LONČAR

Tko je to duhovni savjetnik Možda će to nekoga začuditi – no, mi smo vrlo često u prilici pomagati slabijima u vjeri u određenim njihovim problemima ili nedoumicama

Foto: Pixabay


Vidimo da je Bog svoje savjete davao preko svojih izabranika koji su bili obdareni Duhom Svetim. Po sakramentu potvrde mi smo po Duhu obdareni darom savjeta. To je dar po kojemu Duh Sveti daje savjete nama samima, no isto tako savjetuje i druge koji preko nas traže savjet. Tu dolazimo do pojma duhovnog savjetnika ili duhovnika. Tko je to duhovni savjetnik? Odgovor je vrlo jednostavan – svaki zreo kršćanin. Možda će to nekoga začuditi – no, mi smo vrlo često u prilici pomagati slabijima u vjeri u određenim njihovim problemima ili nedoumicama.

Dobar duhovni savjetnik je onaj koji sam ima iskustvo suradnje s Duhom Svetim. Nitko od nas ne može reći da nije pozvan biti duhovnim savjetnikom – jasno u skladu sa svojim duhovnim rastom

Ukoliko rastemo u Božjoj spoznaji te se koristimo darom savjeta i razvijamo ga u skladu sa svojom vjerom naša kompetencija duhovnog savjetovanja raste. Svaki roditelj je duhovni savjetnik ili duhovnik svojoj djeci. Prijatelji su često jedni drugima duhovni savjetnici. Znamo da, nažalost, nije uvijek tako.

Dobar duhovni savjetnik je onaj koji sam ima iskustvo suradnje s Duhom Svetim. Nitko od nas ne može reći da nije pozvan biti duhovnim savjetnikom – jasno u skladu sa svojim duhovnim rastom.
Kada nekome tko je slab u vjeri ili uopće nije odgojen u vjeri posvjedočimo svoje vlastito iskustvo mi zapravo vršimo duhovno savjetovanje. Kad vidimo da osobama koje od nas traže savjet više ne možemo dobro savjetovati, tada ih trebamo uputiti na nekoga za koga znamo da im može dati dobar savjet. To ni u kom slučaju ne mora biti svećenik, iako bi bilo poželjno da bude.

Dobar savjetnik je veliki blagoslov, dok loš savjetnik može prouzročiti pad u svetosti umjesto rasta

Ponekad se bolji kontakt i veće povjerenje stvori među laicima, a pogotovo u početku, nego u kontaktu sa svećenikom. Onaj koji treba duhovni savjet treba nekoga tko će imati vremena i ljubavi saslušati ga, promisliti, pomoliti sepa tek onda nešto reći. Nažalost, većina današnjih svećenika jednostavno zbog previše obaveza nemaju vremenskih mogućnosti za duhovno savjetovanje.
Mudro je imati dobrog duhovnog savjetnika, no u današnje ga je vrijeme jako teško naći. Dobar savjetnik je veliki blagoslov, dok loš savjetnik može prouzročiti pad u svetosti umjesto rasta.

Ulomak iz knjige „Sila odozgor – snovi, vizije i proroštva” autora Josipa Lončara.  Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu, u elektroničkom obliku, možete kupiti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh