Osobni razvoj

ZNAKOVI KOJI MOGU POMOĆI U PREPOZNAVANJU

Tko su ’emocionalni vampiri’ i kako se zaštititi od njih Emocionalni vampiri crpe energiju svima oko sebe. Njihova se prisutnost može usporediti s ulijevanjem tekućine u čašu bez dna; ništa im nikad nije dovoljno, a imaju i beskrajan izvor opravdanja za štetu koju čine…

Tko su 'emocionalni vampiri' i kako se zaštiti od njih

Foto: Shutterstock

 

Emocionalni vampir nije klinički termin. Ipak, vjerujem da ste susreli neke od njih. Emocionalni vampiri imaju stalnu potrebu za validacijom; oni imaju tendenciju da djeluju prvenstveno po uvjerenju da problemi nisu njihova krivnja, oni imaju vrlo malo samosvijesti, a ako se usudite istaknuti kako su povrijedili vas ili druge, vrlo će vjerojatno ljutiti i izigravati žrtvu.

„Emocionalni vampiri crpe energiju svima oko sebe“

Primjerice, nakon što im ukažete na ono što su učinili, mogli bi reći nešto poput: „O, pretpostavljam da sam ja najgora osoba ikada.“, ili „Oh, pretpostavljam da me sada mrziš.“ Oni izbjegavaju odgovornost i traže potvrdu.

Emocionalni vampiri crpe energiju svima oko sebe. Njihova se prisutnost može usporediti s ulijevanjem tekućine u čašu bez dna; ništa im nikad nije dovoljno, a imaju i beskrajan izvor opravdanja za štetu koju čine. Imaju tu sposobnost da ćete vi početi misliti da radite nešto loše.

Kako prepoznati emocionalnog vampira

Emocionalnog vampira nećete prepoznati po njegovom izgledu, ali ga možete prepoznati po tome kako se osjećate u njegovoj blizini. Što ste mu bliže, to ćete se osjećati emocionalno iscrpljenijima. No, postoji nešto što možete učiniti kako biste se zaštitili od emocionalnih vampira: možete izbjeći davanje vaše energije.

Međutim, morate znati da će oni učiniti sve kako bi vas vratili pod svoj utjecaj. Nametat će vam još veći osjećaj krivnje, koristiti još ekstremniji jezik kada opisuju kako ste vi zapravo krivi za njihovo ponašanje. Oni će učiniti sve što mogu kako bi vas vratili pod svoju kontrolu. Ali, ako ostanete čvrsti, odustat će i potražiti drugi izvor energije.

Više o ovoj temi možete pročitati u knjizi „Oslobođenje i unutarnje ozdravljenje”, poznatih kršćanskih dušebrižnika Johna Lorena i Marka Sandforda.

Autor: dr. Christian Conte

Prevela Vedrana Prka

Najčitanije

Na vrh