Razmišljamo o evanđelju

O. LORENZO MONTECALVO

Tko daje siromasima, daje Bogu Budeš li ljubio siromahe, ovom ćeš naraštaju dati snažan znak da život ne završava ovdje, nego da će biti strašan sud za sebičnjake koji su, kao bogati proždrljivac, zatvorili oči i srce na potrebe siromaha

Foto: Unsplash, Jackson David 

Prljavi novac je kao gorući ugljen na dlanu

Ako si bogat, ne grizi se. Posebno ako je tvoje bogatstvo plod ozbiljnog i poštenog rada. Ali nemoj spokojno živjeti ako tvoje bogatstvo dolazi od nezakonitih aktivnosti. Ako se ne oslobodiš ovog nepoštenog bogatstva, budi siguran da ćeš umrijeti siromašan. Prljav novac je kao gorući ugljen na dlanu. Odmah se oslobodi ovog novca ako ne želiš završiti u vječnom ognju.

Ako si bogat jer si pošteno radio, Gospodin od tebe traži da dijeliš svoje bogatstvo

Što činiti kako bi se oslobodio ovog bogatstva koje si nepošteno nagomilao? Daj ga siromasima. Ako si bogat jer si pošteno radio, Gospodin od tebe traži da dijeliš svoje bogatstvo. S kim? Sa siromasima koji, unatoč svojim poslovnim naporima, ne uspijevaju staviti kruh svagdašnji na obiteljski stol. Nemoj biti kao bogati proždrljivac koji je imao luksuznu vilu, Ferrari, odmore iz snova, veoma skupu jahtu, svaki dan je priređivao gozbe s prijateljima bogatim kao on i nosio je elegantnu odjeću, a nije mario za siromašnu obitelj pokraj svoje vile.

Između tebe i siromaha kojeg si ljubio neće biti provalija, već ćete biti zajedno za istim stolom uživajući Božju ljubav cijelu vječnost

Ako siromahe koje poznaješ učiniš dionicima svoga bogatstva, obećavam ti da tvog bogatstva neće nikad nestati, naprotiv, rast će i množiti se na radost tvoje djece, unučadi i praunučadi i dalje. Obećavam ti i da ćeš umrijeti izmiren s Bogom, sa samim sobom i s bližnjim. Između tebe i siromaha kojeg si ljubio neće biti provalija, već ćete biti zajedno za istim stolom uživajući Božju ljubav cijelu vječnost.

Budeš li ljubio siromahe, ovom ćeš naraštaju dati snažan znak da život ne završava ovdje, nego da će biti strašan sud za sebičnjake koji su, kao bogati proždrljivac, zatvorili oči i srce na potrebe siromaha. Tko daje siromasima, daje Bogu.

Amen. Amen.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Sjeme; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh