Vjera i znanost

Tinejdžerka kod ginekologa

Tinejdžerka kod ginekologa

Kad djevojčica postaje mlada žena, mnogo se toga događa brzo. Pored novih doživljaja u svojoj psihi djevojka odjednom počinje primjećivati i promjene na svome tijelu, za koje možda nije bila prethodno pripremljena i koje joj zato mogu izgledati čudno. Zbog toga može biti zbunjena i zatečena. Stoga je djevojku te dobi važno unaprijed educirati kako bi velike promjene u svome organizmu dočekala što smirenije.


Osim toga, promjene koje djevojka doživljava u ovome razdoblju, često u početku ponešto odstupaju od normale, što može zabrinuti i nju i njezine roditelje. Nije rijetkost da zabrinuta majka dovede ginekologu svoju 15-godišnju kćer zato što još uvijek nije dobila menstruaciju. Kći je uznemirena jer sve njezine prijateljice već jesu. Ovdje valja znati da je u nekih djevojčica opći razvoj (visina, dojke, dlake na genitalijama i pazuhu itd.) ponešto usporen, a da je u isto vrijeme sve ostalo potpuno normalno. Nema razloga da se odmah diže panika, jer u najvećem broju slučajeva „sve dođe na svoje mjesto” u roku od samo jedne godine. Međutim, ako se menstruacija ne pojavi ni u 16. godini, svakako bi trebalo konzultirati liječnika, koji će obaviti odgovarajuće laboratorijske pretrage.

Neredovite menstruacije

Menstruacija se u početku kod mnogih djevojaka ne pojavljuje redovito svakog mjeseca, određenih dana, to jest točno poput mehanizma na satu. Često je potrebno nekoliko mjeseci, a nekada čak i dvije ili tri godine, da menstruacije postanu redovite i uredne. Razlog neredovitosti jest taj što se svi hormoni potrebni za normalni menstrualni ciklus ne počinju u organizmu stvarati odmah ili se ne stvaraju u odgovarajućem redoslijedu. Sve dok oni nisu „usuglašeni”, menstruacije mogu biti neredovite.

Menstrualni grčevi

Umjereni grčevi za vrijeme menstruacije nisu rijetka pojava. Međutim, kod nekih su djevojaka ovi grčevi tako jaki da one moraju leći u krevet i izostati iz škole dan-dva. Među raznim drugim faktorima koji mogu biti uzrok grčevima valja spomenuti emotivnu napetost. Menstrualni grčevi s vremenom postaju manje intenzivni ili nestanu spontano, ili nakon poroda. Grčevi se mogu ublažiti odgovarajućom dijetom (smanjenjem unosa slatkiša i soli), redovitom tjelovježbom i nekim od uobičajenih lijekova protiv bolova i grčeva.

Vaginalni iscjedak

Također nije rijetka pojava da majka dovede svoju kćer ginekologu zbog pojačanog vaginalnog iscjetka, koji nije povezan sa žarenjem ili svrbežom genitalnog područja. Ginekolog će objasniti djevojci da je određeni iscjedak normalna pojava, da ima malko neugodan miris, da količina iscjetka varira od djevojke do djevojke i da je često najuočljiviji oko polovice menstrualnog ciklusa. Kasnije se vaginalni iscjedak može i pojačati. Taj iscjedak nema nikakve veze s infekcijom, bilo gljivičnom, bilo trihomonasom, bilo s nekom spolnom bolešću.

U svim navedenim slučajevima djevojka – tinejdžerka je obično zabrinuta i uznemirena, a zapravo se radi o fiziološkim pojavama koje ona ne razumije. Jedini ispravan način da se odstrani taj strah i zabrinutost jest da svoj problem otvoreno iznese i da joj se ukaže kako su promjene u njezinu organizmu naprosto manifestacije njezina prerastanja u zrelu ženu.

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh