Vijesti

STUBE KOJIMA SE ISUS USPINJAO

U tijeku je obnova stuba kojima se je Isus penjao Pilatu. Za hodočasnike će ponovno biti otvorene iduće godine Stube su okružene s oko 18 300 četvornih metara fresaka s pričama iz Starog i Novog zavjeta. S vremenom su freske počele blijedjeti i trebalo ih je popraviti. Budući da je obnova fresaka u tijeku, stube će iduće godine biti zatvorene za javnost…

U tijeku je obnova stuba kojima se je Isus penjao Pilatu. Za hodočasnike će ponovno biti otvorene iduće godine

Stube kojima se je Isus morao popeti da bi mu Pilat sudio

„Svete stube”, kako se uobičajeno nazivaju, 28 je mramornih stuba koje je, prema predaji, dala u Rim prenijeti carica sv. Jelena, majka cara Konstantina i pobožna kršćanka. Ona je 326. u glavni grad Rimskog Carstva dala donijeti još mnoge relikvije vezane uz Isusov život i uz njegovu mučeničku smrt, javlja Aleteia.


Ove stube kojima se je Isus morao popeti da bi mu Pilat sudio Jelena je dala demontirati i prenijeti iz prefektorija, palače u kojoj je stanovao i djelovao Poncije Pilat, rimski namjesnik cara Tiberija u provinciji Judeji.

Stube su zatim ugrađene u Lateransku palaču koja je kasnije postala papinskom palačom. Stube i crkva, stoljećima papinska privatna kapela, jedini su ostatak izvorne Lateranske apostolske palače, koja je tri puta izgorjela nakon čega je papa Siksto V. odlučio sazidati još ljepšu koja i danas nosi naziv „in Palatio ad Sancta Sanctorum” (Svetinja nad Svetinjama). Nju već stoljećima pohode hodočasnici te se Svetim stubama koje su u njoj smještene većinom penju klečeći – u znak pokore.

Freske s pričama

Stube su okružene s oko 18 300 četvornih metara fresaka s pričama iz Starog i Novog zavjeta. Freske su napravljene 1589. godine na inicijativu pape Siksta V. kako bi obrazovale hodočasnike koji su u to vrijeme većinom bili nepismeni.

„Budući da vjernici često nisu znali čitati ni pisati, priče su oživljavale kroz slike”, kaže Mary Angela Schroth, kustosica umjetničke galerije iz Rima.

S vremenom su freske počele blijedjeti i trebalo ih je popraviti. Budući da je obnova fresaka u tijeku, stube će iduće godine biti zatvorene za javnost.

Današnji posjetitelji Svetih stuba često zanemaruju freske te se više usredotočuju na molitvu dok se penju stubama jer nisu naviknuti na vizualne znakove. Nadamo se da će ova restauracija preusmjeriti interes hodočasnika na prekrasne slike koje je za njih postavio Papa iz 15. stoljeća.”

Ovdje možete pogledati video Svetih stuba prije njihove obnove:

Vedrana Prka; Book.hr

Foto: Aleteia

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh