Foto i video

THE CHOSEN

EVANĐELJE DANA Kako to izgleda kad Isus učenicima kaže: ‘Šaljem vas’ Isus pozove dvanaestoricu učenika te im dade vlast i moć nad zlodusima i moć da liječe bolesti. Pošalje ih zatim da propovijedaju o Božjemu kraljevstvu i da iscjeljuju bolesnike. Evanđelje po Luki 9,1-2

„Odredi Gospodin drugih sedamdesetdvojicu učenika i posla ih po dva pred sobom u svaki grad i u svako mjesto kamo je kanio doći.”

U ovom tekstu, u kojem je opisano kako Isus odabire drugih sedamdesetdvojicu učenika da idu pred njim i da navješćuju Kraljevstvo Božje i da liječe bolesne, nudi se jasan odgovor mnogim klericima i laicima: Isus šalje i računa ne samo na apostole (današnje biskupe i njihove pomoćnike svećenike) već je poslao još učenika koji su otišli propovijedati i liječiti bolesne. Katekizam Katoličke Crkve nas uči i nedvosmisleno kaže da smo i svi mi danas primili na krizmi isti izljev Duha Svetoga kao apostoli na Pedesetnicu. Znamo što su apostoli i učenici prve Crkve radili poslije toga; Djela apostolska o tome tako jasno pišu. Zar smo mi, laici, primili puni izljev Duha Svetoga kako bismo samo pobožno sudjelovali na misi i kupili milodar, kosili travu oko crkve i slično? Sve je to, naravno, potrebno, i nikako mi nije namjera umanjivati i te obaveze. No zar nas riječ Božja ne poziva da se, ispunjeni Duhom Svetim i njegovim darovima, uputimo u svijet i pomognemo biskupima i svećenicima da evanđelje dopre do svakog čovjeka? Tako ovaj tekst govori i svim laicima, kako se ne bi mogli izgovarati da je ovo poslanje povjereno samo odabranim biskupima i svećenicima. Ono je povjereno cijeloj Crkvi, svim krštenicima.

Molitva

Gospodine, molimo te da se više ne izvlačimo na razne razloge zato što još ne činimo ono za što si ustanovio Crkvu, već da možemo zajedno s prorokom Izaijom reći: Evo, mene, pošalji mene! Amen.

Autor ovoga komentara i molitve je Nediljko Jelčić, voditelj u Školi molitve, suvoditelj hodočašćâ, voditelj Tečaja razmatranja otajstva krunice

Današnja misna čitanja, komentar i molitva > OVDJE.

Iz druge epizode treće sezone serije The Chosen. Cijelu drugu epizodu pogledajte OVDJE

Seriju možete gledati u aplikaciji.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh