Vijesti

TESLA U ZAGREBU DO 20. OŽUJKA PREPORUČAMO: Multimedijska izložba nadahnuta velikanom koji je promijenio svijet Ovaj izložba zasigurno ponijeti titulu najvećeg znanstveno-umjetničkog događaja godine.

Foto: Shutterstock

 

U Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu u tijeku je multimedijska izložba u čast jednog od najvećih svjetskih vizionara, pod nazivom „Nikola Tesla – Mind From The Future”. Izložba je postavljena u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika. Svečano je otvorena 25. studenog ove godine a bit će zatvorena 20. ožujka iduće godine.

Putovanje kroz Teslin um

Izložba je prostorno-galerijska instalacija čiji je cilj provesti posjetitelje kroz Teslin genijalni um. Kako bi se to ostvarilo kružni prostor prstenaste galerije – koju je 1933. dizajnirao kipar i Teslin dobar prijatelj Ivan Meštrović – pretvoren je u futuristički hotel po uzoru na Gaudijev nedovršen projekt Hotel Attraction čija je gradnja bila predviđena u New Yorku prije više od stotinu godina.

Ovaj futuristički, doživljajni spektakl na tragu vizije Nikole Tesle desetogodišnji je autorski rad svjetski priznate i nagrađivane autorice Helene Bulaje Madunić, te grupe međunarodnih umjetnika koji djeluju na području sinergije znanosti i umjetnosti.

Izložba je neuobičajena jer jednostavno ne niže faktografske podatke već priča priču, u spletu video projekcija, računalnih igara, svjetlosnih instalacija, holograma:

‘Živi’ film, video, računalne igre i hologramsko-svjetlosna avantura

„Uronjeni u magični svijet genija Nikole Tesle te povezivanjem elemenata ‘živog’ filma, video scenografije, računalne igre i čarobne hologramske-svjetlosne avanture u jedinstveni multimedijski doživljaj proširene realnosti, ovom izložbom želimo Vas odvesti na kontemplativno ‘putovanje’ bez početka i kraja, kroz proces inspiracije, kreativnosti i stvaranja.” (autorica, H. Bulaja-Madunić)

Velik genijalac i kreativac

Ravnateljica HDLU-a, Ivana Andabaka prilikom otvorenja izložbe rekla je kako je, iako je Tesla često bio portretiran kao izvanredan znanstvenik, na ovoj je izložbi dana druga perspektiva, koja otkriva svu slojevitost njegova lika i djela, slaveći genijalnost i kreativnost kao istinske pokretače razvoja i napretka.

Većinu gadgeta koje je ovaj znanstvenik zamislio danas koristimo

Tesla je izumio više od tisuću uređaja (!) zbog kojih je svijet ovakav kakav je danas. Autorica izložbe o tome kaže: „Većinu gadgeta koje je ovaj znanstvenik zamislio danas koristimo. No, najveća je njegova ostavština taj njegov idejni filozofski svijet: da nije tako razmišljao, ne bi mogao opstati u društvu kapitalizma u kojemu je bio i na taj način usmjeravati svoje investitore u priče koje su naposljetku dovele do tehnološkog booma.”

Put izložbe po svijetu

Nakon premijere u Zagrebu izložba nastavlja svoje putovanje po gradovima u kojima je Nikola Tesla ostavio najveći trag: u Budimpešti, Pragu, Parizu, New Yorku te Dubaiju 2020. godine gdje će biti predstavljena u sklopu izložbe EXPO, kojoj će u fokusu biti ljudska genijalnost.

Izložba je otvorena svaki dan do 20. ožujka 2018. od ponedjeljka do nedjelje od devet do 21 sat (zatvorena je 25. prosinca 2017. i 1. siječnja 2018.).

Službene stranice izložbe: http://teslamindfromthefuture.com/

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh