Aktualnosti

POTREBNA IM JE POMOĆ

Teškog invalida, suprugu i bebu tjeraju iz stana. Pomozimo Marijanu, supruzi Tetiani i njihovoj 6-mjesečnoj djevojčici Viktoriji prijeti iseljenje iz stančića od 25 m2. Rok koji su im dali je 15. lipnja!

Za obitelj Marijana Kovačevića, 100%-tnog invalida iz Zagreba nastupio je vrlo težak životni period, piše Snježana Vučković za portal Dnevno.hr.

Marijan je suprug Ukrajinke Tetiane Doroshenko i otac njihove 6-mjesečne djevojčice Viktorije, no ova obitelj ubrzo bi mogla ostati bez krova nad glavom. Rok za iseljenje iz stančića od 25 m2 je 15. lipnja!

Marijan je suprug Ukrajinke Tetiane Doroshenko i otac njihove 6-mjesečne djevojčice Viktorije, no ova obitelj ubrzo bi mogla ostati bez krova nad glavom. Rok za iseljenje iz stančića od 25 m2 je 15. lipnja!

No to nije sve što je zadesilo ovu obitelj.

“Dobio sam najteži oblik Covida-19 od kojeg sam na tri tjedna završio u komi”, opisuje Marijan svoje stanje. “Kada sam se probudio, dobio sam moždani udar i cijela lijeva strana mi je ostala trajno paralizirana. Nisam mogao niti pričati, tek sada u tome pomalo uspijevam.”

Zbog svega, Marijan Kovačević je prema vještačenjima Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i rješenju Centra za socijalnu skrb, 06. listopada 2021. godine proglašen 100%-tnim invalidom IV. stupnja, a zaključeno je i da mu je potrebna trajna pomoć i njega u punom opsegu

Zbog dugotrajnog ležanja razvile su mu se dekubitalne rane, ima povišen arterijski tlak i stanje akutnog infarkta srca, a uz sve to boluje od šećerne bolesti. Zbog svega, Marijan Kovačević je prema vještačenjima Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i rješenju Centra za socijalnu skrb, 06. listopada 2021. godine proglašen 100%-tnim invalidom IV. stupnja, a zaključeno je i da mu je potrebna trajna pomoć i njega u punom opsegu.

Nakon informacije da ova obitelj pored svega pod hitno mora iseliti iz stana, reagirala je Hrvatska Udruga za pomoć žrtvama nasilja, djeci i siromašnima (HUPŽNDS).

“Prema potvrdi Ministarstva hrvatskih branitelja, Marijan je hrvatski branitelj i u teškom je zdravstvenom stanju Njegova supruga Tetiana Doroshenko rođena je u Ukrajini, u kojoj je trenutno rat i ostala je bez svega. Zbog brige o djetetu i bolesnom suprugu nije u mogućnosti odlaziti na posao, pa je prisiljena na porodiljnu naknadu, a Marijan je trajno radno nesposoban i prima 1.500,00 kn osobne invalidnine Centra za socijalnu skrb na zaštićeni račun jer mu je tekući blokiran”, navode iz Udruge.

Marijan je cijeli život kao kuhar, a onda i vozač taksija – bio u radnom odnosu. Što se tiče sudjelovanja u Domovinskom ratu, u njemu je proveo 146 dana na bojišnici u Novoj Gradiški. Ministarstvo branitelja mu je ponudilo jednokratnu financijsku pomoć, no on kaže kako mora dostaviti brojne dokumente, a zbog svog stanja to ne može učiniti

“Žive kao podstanari u unajmljenom stanu veličine 25 m2 koji se sastoji od kupaonice i jedne prostorije u kojoj je kuhinja i prostor za boravak, odnosno spavanje, za koji najmodavcu plaćaju 2.500,00 kn mjesečno s režijama. Vlasnik stana u kojem su podstanari želi im otkazati ugovor o najmu, jer navodno ispred stana u zajedničkom hodniku odlažu dječja i invalidska kolica. No, prema očevidu Centra za socijalnu skrb stvari vrlo složene i ne ometaju prohodnost ulaza, a sama unutrašnjost stana je uredna i sadrži sav neophodan namještaj i uređaje.

Marijan nam otkriva da je cijeli život kao kuhar, a onda i vozač taksija – bio u radnom odnosu. Što se tiče sudjelovanja u Domovinskom ratu, u njemu je proveo 146 dana na bojišnici u Novoj Gradiški. Ministarstvo branitelja mu je ponudilo jednokratnu financijsku pomoć, no on kaže kako mora dostaviti brojne dokumente, a zbog svog stanja to ne može učiniti.

Kontakt i organizatori

Informacije za pomoć Marijanu, Tetiani i djetetu Viktoriji:

HRVATSKA UDRUGA ZA POMOĆ ŽRTVAMA NASILJA, DJECI I SIROMAŠNIMA
Skraćeni naziv Udruge: HUPŽNDS
Ivekovićeva ulica 35. Zagreb. I.kat.
OIB: 47407637610.
Registrirano kod: REPUBLIKA HRVATSKA. Gradski ured za opću Upravu Grada Zagreba.
Registarski broj: 21011908.
Email: 
[email protected]

Kontakt: 091 614 8399

               099 676 5246 – WhatsApp

Hrvatska udruga za pomoć žrtvama nasilja, djeci i siromašnima

IBAN: HR6324020061500119802

Erste&Steiermärkische Bank d.d.

Primatelj skraćeni naziv: HUPŽNDS.

Opis uplate: Za Marijana, Tetianu i Viktoriju.

Poziv na broj: 1962-1982

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Tvrtkova ul. 5, Zagreb i Centar za socijalnu skrb Zagreb, Peščenica, utvrdili su da je Marijan 100% invalid IV. stupanj, trajno radno nesposoban i da mu je potrebna tuđa pomoć i njega u punom opsegu. Marijan je prema potvrdi Ministarstva Hrvatskih Branitelja Hrvatski Branitelj. Župnik dr. Danijel Crnić iz Župe Muke Isusove Zagreb, Vukomerec, Zagrebačka Nadbiskupija, napisao je potvrdu i preporuku za navedenu obitelj. Liječnik je napisao potvrdu kojom potvrđuje navedeno zdravstveno stanje. Župnik i Centar naveli su preporuku za pomoć ovoj obitelji.

Izvor: dnevno.hr; Snježana Vučković

Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh