Svijet

NAPAD NOŽEM

Teroristički napad u bazilici Notre-Dame u Nici. Ubijene tri osobe Počinitelj je u crkvi ženi odrubio glavu a stražara crkve izbo nožem. Ubojstva su se dogodila unutar crkve gdje je ranjena i treća žrtva koja je umrla u restoranu ispred bazilike u koji je pobjegla nakon što je teško ozlijeđena

Foto: Pixabay

U napadu nožem u bazilici Notre-Dame u Nici u četvrtak ujutro ubijene su tri osobe, dvije žene i čuvar crkve. Francuski mediji javljaju da je ozlijeđeno još nekoliko osoba, prenosi HKM.

Policajci su pucali na počinitelja i odveli ga u bolnicu. Počinitelj je u crkvi ženi odrubio glavu a stražara crkve izbo nožem. Ubojstva su se dogodila unutar crkve gdje je ranjena i treća žrtva koja je umrla u restoranu ispred bazilike u koji je pobjegla nakon što je teško ozlijeđena. “Recite mojoj djeci da ih volim“, posljednje su njene riječi prije smrti. Ženu je napadač teško pogodio u grlo, ali joj nije uspio odrubiti glavu, piše Avvenire, a prenosi Hrvatska katolička mreža.

Još dva napada

Nedugo nakon jučerašnjeg napada u Nici francuska policija je u Avignonu upucala muškarca. Dio medija javlja da je imao nož, a dio kako je imao pištolj. Sve se dogodilo oko 11.15, a francuski mediji javljaju da je muškarac vikao Allahu Akbar i krenuo prema policajcima. Uz to, jedan muškarac je danas nožem izbo stražara u francuskom konzulatu u Jeddi, a kasnije je uhićen, izvještava al-Arabiya, pozivajući se pak na službenu saudijsku novinsku agenciju.

“Upozoreni smo da bi moglo doći do napada tijekom svetkovine Svih svetih, jer za neke postoji veza između kršćanskog blagdana svetih i mrtvih te činjenice povećanja broja smrtnih slučajeva”. To kaže župnik iz središta Nice, Gli Florini, u razgovoru za BFM-TV nakon napada na baziliku Notre-Dame. “Bili smo na oprezu, ali nismo mislili da se to može dogoditi na ovaj način”, dodao je svećenik.

“Ovo je trenutak boli, u vrijeme zbunjenosti. Terorizam i nasilje nikada se ne mogu prihvatiti”, rekao je nakon vijesti iz Nice ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni. Krvavi napad ubojice, rekao Bruni, “posijao je smrt na mjestu ljubavi i utjehe, u domu Gospodnjem”. Papa je, nastavio je Bruni, “blizak ožalošćenoj katoličkoj zajednici. Moli za žrtve i njihove najmilije, da nasilje prestane, da se ljudi opet gledaju kao braća i sestre, a ne kao neprijatelji, kako bi voljeni francuski narod mogao reagirati ujedinjen – dobrom na zlo”, piše Katholisch.de.

Prije dva tjedna islamist je zvjerski ubio učitelja u predgrađu Pariza zbog prikaza karikatura proroka Muhameda tijekom predavanja na temu slobode izražavanja. Zločin je izazvao zgražanje u cijeloj zemlji. Demonstriralo je na desetke tisuća osoba, a predsjednik Macron je izjavio da Francuska mora jamčiti slobodu izražavanja i da će se ta država snažno suprostaviti političkom islamu i islamizmu. Nakon te njegove izjave napali su ga razni čelnici iz arapskog svijeta i osobito turski predsjednik Erdogan.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh