Duhovnost

UMALO UGAŠENA MILOST

Taj čovjek ima Božju moć, moć Duha, kojom ozdravlja i istjeruje zloduhe koji muče ljudski rod I taj čovjek očekuje od nas da slijedimo ne samo njegovo učenje, već i njegov primjer!

Taj čovjek ima Božju moć, moć Duha, kojom ozdravlja i istjeruje zloduhe koji muče ljudski rod

Foto: Shutterstock

 

 

Prije nego što je počeo svoje javno djelovanje, Isus je morao primiti krštenje u vodi i Duhu. Pogledajmo izbliza kako je izgledalo Isusovo krštenje, prema Evanđelju po Marku.

Marko nam opisuje kako je Ivan Krstitelj pripravljao put za Isusa, prorokovavši da će Isus biti onaj koji će krstiti svoj narod Duhom Svetim – što će biti njegovo glavno poslanje kao Mesije (vidi Mk 1, 7 – 8).

Marko dalje govori da je Isus došao k Ivanu Krstitelju na rijeci Jordanu i zatražio da bude kršten. Nakon što je Isus izišao iz vode, Duh se je pojavio u obliku goluba. Luka ističe da se je Isusovo krštenje u Duhu dogodilo kad je Isus molio nakon što ga je Ivan krstio vodom, ali da se ono nije dogodilo zbog krštenja vodom. „I dok se molio, rastvori se nebo, siđe na nj Duh Sveti u tjelesnom obličju, poput goluba, a glas se s neba zaori: ‘Ti si Sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina!’“ (Lk 3, 22. Također: Mt 3, 13 – 17 i Mk 1, 9 – 11.)

Duh Sveti potom je odveo Isusa u pustinju da bi ga kušao Đavao, korijen svih zala na ovom svijetu (vidi Mk 1, 12 – 13). Isus je nadjačao neprijatelja, koji uzrokuje ljudsku bijedu, i otputovao u Galileju, „otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: ‘Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!’“ (Mk 1, 14 – 15)

Potom Isus počinje svoje javno djelovanje i oslobađa, jednoga po jednoga, sve one nesretne jadnike koji su bili pod vlašću Sotone.

Još smo uvijek na početku Markova evanđelja dok čitamo o Isusovu susretu s opsjednutim, o čemu smo ranije govorili, nakon čega su se ljudi divili „novomu nauku“. A koji je to novi nauk? To je nauk da Isus ima vlast zapovijedati zlim duhovima, koji mu se pokoravaju. Drugim riječima, taj čovjek ima Božju moć, moć Duha, kojom istjeruje zloduhe koji muče ljudski rod.

Otada nadalje Isus istjeruje zloduhe svaki put kad ih susretne i ozdravlja bolesne kad ga zatraže da im pomogne. Možemo si otprilike zamisliti kako je to izgledalo čitajući odlomke evanđelja koji slijede. U njima se opisuju brojna ozdravljenja i oslobođenja. Matejevo evanđelje, naprimjer, spominje pet takvih slučajeva (Mt 4, 23 – 25; 8, 16 – 17; 14, 34 – 36, 15, 29 – 31). Izdvojit ćemo jedan primjer:

I obilazio je Isus svom Galilejom naučavajući po njihovim sinagogama, propovijedajući evanđelje o kraljevstvu i liječeći svaku bolest i svaku nemoć u narodu.
I glas se o njemu pronese svom Sirijom. I donosili su mu sve koji bolovahu od najrazličitijih bolesti i patnja – opsjednute, mjesečare, uzete – i on ih ozdravljaše.
Za njim je pohrlio silan svijet iz Galileje, Dekapola, Jeruzalema, Judeje i Transjordanije.
(Mt 4, 23 – 25)

Uistinu, on je Krist, čovjek pomazan Božjom moći i snagom da bi spašavao ranjeno čovječanstvo! I on očekuje od nas da slijedimo ne samo njegovo učenje, već i njegov primjer. (…)

Ulomak iz knjige „Umalo ugašena milost“ autora dr. Francisa MacNutta. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh