Izdvojeno

SVRHOVIT ŽIVOT

Jedno od najvažnijih pitanja na koje trebamo odgovoriti: Kako najbolje iskoristiti svoj život? Kako najbolje iskoristiti svoj život? Što Bog kaže o tome? Što je za njega najvažnije?

Jedno od najvažnijih pitanja na koje trebamo odgovoriti: Kako najbolje iskoristiti svoj život?

U životu je najvažnija ljubav. Zato što je Bog ljubav, najvažnije što želi da na zemlji naučite je voljeti. Po ljubavi smo mu najsličniji i zato je ljubav temelj svake zapovijedi koju nam je dao: Ta sav je Zakon ispunjen u jednoj jedinoj riječi, u ovoj: Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga! Naučiti nesebično voljeti nije lako. Protivi se našoj naravi, koja nas tjera da se usredotočujemo na sebe. Zato smo dobili cijeli život da to naučimo. Bog, dakako, želi da volimo svakoga, ali osobito mu je stalo da naučimo voljeti članove svoje obitelji. Kao što smo već rekli, to je druga svrha našeg života. Petar nam kaže: braću ljubite. Pavao također piše o tome: (…) dok imamo povoljnu priliku, činimo dobro svima, posebno onima koji po ovoj vjeri pripadaju istoj obitelji. Zašto Bog zahtijeva da iskazujemo posebnu ljubav i pažnju drugim vjernicima? Zašto je najvažnije da njih volimo? Zato što Bog želi da njegovu obitelj prepoznaju prije svega po ljubavi.

Isus nije rekao da će naše najjače svjedočanstvo svijetu biti doktrinalno vjerovanje, nego međusobna ljubav. Rekao je: Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge. U nebu ćemo zauvijek uživati u Božjoj obitelji, ali najprije se ovdje na zemlji moramo pomučiti da bismo se pripremili za to da vječno volimo. Bog nas u tome vježba dajući nam »obiteljske odgovornosti«, od kojih je najvažnija ta da se međusobno volimo. Bog želi da imamo redovito, blisko zajedništvo s ostalim vjernicima, kako bismo mogli razvijati umijeće voljenja. Ljubav se ne može naučiti u odvojenosti od drugih. Morate biti s ljudima — koji vam idu na živce, nesavršeni su i srde vas. Kroz zajedništvo učimo tri važne istine.

Najbolje ćemo iskoristiti život budemo li voljeli

Ljubav vam treba biti najvažnija od svega, najviši cilj i najveća ambicija. Ljubav nije lijep dio vašeg života; ona je njegov najvažniji dio. Biblija kaže: Težite za ljubavlju. Nije dovoljno reći: »Voljeti je jedna od stvari koje u životu želim«, kao da se nalazi pri vrhu vaše ljestvice prioriteta. Odnosi moraju biti u vašem životu na najvažnijem mjestu. Zašto? Život bez ljubavi je doista bezvrijedan. To kaže i Pavao: I kad bih razdao sav svoj imutak i kad bih predao tijelo spoje da se sažeže, a ljubavi ne bih imao — ništa mi ne bi koristilo.

Često se u odnosima s ljudima ponašamo kao da je riječ o nečemu što treba ugurati u svoj raspored. Govorimo o tome kako moramo naći vremena za svoju djecu, kako moramo odvojiti vremena za druge ljude. To ostavlja dojam da su odnosi samo dio našeg života, uz mnogo to  ostalog što moramo obaviti. Ali Bog kaže da su odnosi najvažniji u životu…

Ulomak iz knjige Svrhovit život autora Ricka Warrena. Više o knjizi možete saznati OVDJE.

Izdavač: Stepress.

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh