Vijesti

SVJETSKI DAN MIRA // Papa Franjo: Neka Duh Sveti podari mir cijelom svijetu!

Foto: Pixabay

 

„Da bismo i danas bili istinski Isusovi učenici, trebamo prigrliti njegovo učenje o nenasilju…“

„Neka Duh Sveti podari mir cijelom svijetu te izliječi rane rata i terorizma“, napisao je papa Franjo u svojoj poruci na Twitteru, potaknut nedavnim terorističkim napadima u Barceloni, Burkini Faso i Finskoj.

Nasilje nije lijek za ‘rastrgani’ svijet

U ovogodišnjoj poruci povodom 50. svjetskog dana mira, Sveti je Otac napisao da nasilje nije lijek za naš rastrgani svijet. Uzvraćanje nasiljem na nasilje dovodi, u najboljem slučaju, do prisilnih migracija i golemih patnji, jer se ogromne količine resursa preusmjeravaju u vojne svrhe i uskraćuju mladima, obiteljima u teškoćama, starijima, bolesnima i velikoj većini stanovnika našega svijeta za zadovoljavanje njihovih svakodnevnih potreba. U najgorem slučaju, to može dovesti do fizičke i duhovne smrti mnogih, ako ne i svih ljudi – napomenuo je Papa.

U tom se dokumentu papa Franjo zadržao na razmišljanju o nenasilju kao stilu mirovne politike. „Neka nenasilje, od lokalne razine i svakodnevnih situacija pa sve do svjetskog poretka, postane karakteristični stil naših odluka, naših odnosa, naših aktivnosti, pa i samog političkog života u svim njegovim oblicima“, istaknuo je Sveti Otac.

„Učenje o nenasilju“

„Da bismo i danas bili istinski Isusovi učenici“, nastavio je Papa, „trebamo prigrliti njegovo učenje o nenasilju.“ Naveo je potom riječi svoga prethodnika, pape emeritusa Benedikta XVI., koji primjećuje da je to učenje realno jer uzima u obzir da u svijetu postoji previše nasilja, previše nepravde, te da se stoga to stanje ne može prevladati drukčije nego tako da mu se suprotstavimo s više ljubavi i dobrote. To „više“ dolazi od Boga – napomenuo je papa Franjo.

U poruci je podsjetio kako Benedikt XVI. snažno naglašava da nenasilje za kršćane nije puko taktičko ponašanje, nego čovjekov način postojanja, stav onoga koji je tako uvjeren u Božju ljubav i njegovu moć, da se ne boji hvatati u koštac sa zlom oboružan jedino ljubavlju i istinom. Ljubav prema neprijatelju srž je „kršćanske revolucije“. Zapovijed ljubavi prema neprijateljima s pravom se smatra „magna chartom kršćanskog nenasilja“. Ono se ne sastoji u tome da se „predamo pred zlom (…), nego u tome da na zlo odgovorimo dobrom (usp. Rim 12, 17-21), raskidajući na taj način okove nepravde“.

Sve počinje u obitelji

Papa Franjo je također, u poruci povodom Svjetskog dana mira, istaknuo da, ako nasilje ima svoj izvor u ljudskom srcu, tada je bitno da se nenasilje prakticira prije svega unutar obitelji. „Obitelj je nezamjenjiva kalionica“, nastavio je Papa, „gdje supružnici, roditelji i djeca, braća i sestre, uče komunicirati i nesebično se brinuti jedni za druge i gdje se trvenjâ, pa čak i sukobi ne rješavaju silom, već dijalogom, poštivanjem, traženjem dobra drugoga, milosrđem i opraštanjem. Iz obitelji se radost ljubavi širi u svijetu i zrači na cijelo društvo“, napisao je Sveti Otac.

Izvor:  Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh