Vijesti

„SVJETSKE SPORTSKE LEGENDE I VJERA” // Papa Franjo piše predgovor knjizi legendarnog hrvatskog sportaša

Damir Škaro, bivši je boksač, višestruki državni prvak u bivšoj Jugoslaviji i osvajač olimpijske medalje u Seulu 1988. u poluteškoj kategoriji.

Škaro je stekao zvanje doktora znanosti u području ekonomije, a danas je predsjednik Hrvatskog auto kluba. Na tu je dužnost došao još 2004. godine. U svom društvenom radu pronašao je vremena i za pisanje knjiga, pa je dr. sc. Damir Škaro svojim publicističkim djelovanjem postigao čak pet zanimljivih književnih ostvarenja.

Prijašnja književna ostvarenja

Na literarnoj sceni debitirao je 1999. knjigom Marketing u politici 21. stoljeća, a već dvije godine kasnije objavio je svojevrsnu sportsku enciklopediju Velikani hrvatskoga sporta. Svoj spisateljski opus dr.sc. Damir Škaro dodatno je proširio 2012. godine knjigom Management Olimpijskih igara, te 2016. godine knjigom Sport u vremenu globalizacije, nastalom u koautorstvu s akademikom Vladimirom Stipetićem.

Posljednja, peta knjiga, koja će uskoro izaći, uz predgovor kojeg će napisati papa Franjo, jedinstveni je pokušaj da se konačno otkrije neupitna povezanost vjere i sporta, budući da su brojni sportaši veliki vjernici, te tvrde da im je baš vjera omogućila izdržavanje svih napora koje nosi suvremeni sport. Knjiga je naslovljena Svjetske sportske legende i vjera.

Značenje vjere u sportu

U brojnim zanimljivim pričama Škaro dočarava značenje vjere kod najvećih sportaša – ne samo današnjice, nego svih vremena. Pa se tako lako može vidjeti povezanost vjere s uspjesima Messija, Maradone, Alija i mnogih drugih.

Škaro je u pisanju ove knjige pažljivo razradio na koji je način vjera prisutna u sportu i medijima koji ga prate. Posebno je obradio temu povezanosti međunarodnog sporta i vjere, kao i našeg, hrvatskog sporta. Trudio se pokazati i povijesne aspekte relacije sporta i vjere, te je u knjizi došao do zaključka da se upravo vjera može smatrati neizostavnim, gotovo pa temeljnim osloncem modernoga sporta.

Izvor:  Medjugorje-info.com (Dnevno.hr)

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh