Duhovnost

ISKUSTVO JEDNOG OCA

Ako djeci kršćanstvo prikažemo na „dječji način“, riskiramo da ga odbace kada odrastu Kad pokušavamo djeci „prilagoditi“ kršćanstvo, prikazati ga na „dječji način“, riskiramo da ga odbace kao nešto „djetinjasto“ kad odrastu…

Svjedočanstvo jednog oca Ako djeci kršćanstvo prikažemo na „dječji način“, riskiramo da ga odbace kada odrastu

Foto: Shutterstock

 

Sjećam se da smo u određenim razdobljima mladosti, moji vršnjaci i ja, brzo gubili interes za određene stvari. Štoviše, sve bi nam jako brzo zastarjelo, a ako ih nisi odmah odbacio, postao bi predmetom ruganja. To je mogla biti igračka, film ili neka vrsta glazbe. Kada bi „vođe stada“ odlučile da smo prestari za to, morali smo se posvetiti nekoj novoj zanimaciji, primjerenijoj našoj dobi.

Moje starije kćeri bile su opsjednute crtanim filmom „Frozen“. Imali smo toliko predmeta na tu tematiku da bi čovjek pomislio da se pripremamo za post-apokaliptični svijet u kojem će stvari s logom crtića „Frozen“ biti jedina prihvatljiva valuta. Moja najstarija kći odjednom je odlučila da ona i njezina sestrična više ne vole „Frozen“. To se, jasno, dogodilo samo zato jer je netko ustanovio da su prestare za „Frozen“. I tako je moja kći preko noći postala osoba koja ne bi „ni mrtva“ gledala „Frozen“. Trenutno koristim „Frozen“ četkicu za zube, da se ne baci.

Slika o Bogu

Mislim da se tako nešto događa i s vjerom, u kojoj toliki odrastu, ali ju ne zadrže. Dok smo djeca, nude nam verziju kršćanstva nalik na bajku. Nešto jednostavno, lako razumljivo, često heretično, ali utješno. Stvorimo sliku o Bogu i Isusu koja je više nalik Djedu Mrazu  nego li inkarnaciji istine, dobrote i ljepote.

Kad pokušavamo djeci „prilagoditi“ kršćanstvo, prikazati ga na „dječji način“, riskiramo da ga odbace kao nešto „djetinjasto“ kad odrastu.

Kad sam bio mali imao sam Bibliju za djecu, ali ona se razlikovala od današnjih dječjih Biblija. U njoj se nalazila ilustracija raspela, uključujući i krv. Sjećam se da sam „buljio“ u tu sliku i pitao se što ona znači.

Sjećam se da sam razmišljao kako je to drugačije, da nije isto kao uskrsni zec. Bio sam svjestan da se radi o nečem „zrelom“, nečem važnom. Nije bilo blesavo, ni nebitno, znao sam da se radi o nečemu što nikada neću prerasti. Sveti Pavao je rekao: „Propovijedamo Krista raspetog“. Mislim da je važno prenijeti takve stvari djeci, te da važne stvari ne treba ublažavati. Djeca to mogu podnijeti, a to su, uostalom, i važni dijelovi Evanđelja.

Kad djeca odrastu otkrivaju druge vjere. I to je dobra stvar. Ali, ako su upoznati samo s ublaženom verzijom kršćanstva, prvi put kad se susretnu sa sofisticiranim pristupom toj temi i to u korist ateizma, njihova mladenačka vjera neće preživjeti.

Izvor: uCatholic

Prevela Vedrana Prka

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh