Svjedočanstva

DRUGAČIJI BOŽIĆ

Svjedočanstvo iskustva ‘novog’ Božića: Isus je zamijenio blještavost i ispraznost „Prolaze mi kroz misli svi oni blještavi i isprazni Božići i posramljeno gledam i čudim se koliko nam je zapravo vrlo malo potrebno za sreću, onu vječnu”

Svjedočanstvo iskustva 'novog' Božića: Isus je zamijenio blještavost i ispraznost

Foto: Pixabay

 

Razmišljam i prisjećam se svojih prošlih Božića, nisu bili bez Isusa, bio je On tu na slavljenju misa zornica, božičnoj ispovijedi, polnoćki, ali ipak bili su to Božići potpuno drugačiji nego ovaj.

Isus u drugom planu

Svakim danom kako bi došašće odmicalo i bližio se Božić, stres i nervoza bili bi sve veći, a Isus i njegov dolazak lagano bi padali u drugi plan

Počeli bi s brojnim adventskim planovima, popisima vrsti kolača na kojima manje od desetak vrsta nije smjelo biti, listama za kupovinu poklona, namirnica, razmišljalo se gdje kupiti što veće i ljepše božićno drvce, kako urediti i očistiti dom, što kuhati i kako što bolje ugoditi nepcu…
Svakim danom kako bi došašće odmicalo i bližio se Božić, stres i nervoza bili bi sve veći, a Isus i njegov dolazak lagano bi padali u drugi plan. Betlehemsko svjetlo lagano bi gasili nervoza u pohodima trgovačkim centrima, osobe oko mene koje su također bile u istom problemu, u nervozi, stresu i stalnom nedostatku vremena kako sve učiniti da bi Božić bio što ljepši – barem onako izvana, pun treptavih, šarenih lampica i ukrasa… Ali, kada bi se sve to ugasilo i nestalo ostajala bi velika praznina.

Posve novi smisao Isusovog rođenja

Kako nas Bog kao svoju djecu neizmjerno ljubi i ne želi da ijedna ovčica bude izgubljena, neprestano nas uči i oblikuje kako bismo što više rasli u Njegovoj ljubavi.
Zato je i ovaj „moj” Božić posve drugačiji, poseban. I dok vodim borbu za vlastito zdravlje, ma zapravo za sami život, Isusovo rođenje poprima posve novi smisao. On u mojoj nemoći postaje Svjetlost svijeta, beba koja dolazi na ovaj svijet kao bi mijenjao naše živote i konačno nas uveo u život vječni, onaj pravi život u punini. Život koji ima svoj pravi smisao.

Sve je na mjestu i božićna večera i kolači i pokloni i sve to i puno bolje, brže i jednostavnije nego kada sam ja sama jurila i žurila u svom nastojanju da sve bude savršeno

Ovog Božića nema nervoze, nema stresa, u mojoj obitelji vlada potpuni mir; nema popisa za kupovinu, nema desetak vrsti kolača, božićno drvce je svejedno prekrasno jer su ispod njega jaslice u kojima je Isus najvažniji, a naša srca su neizmjerno zahvalna toj maloj bebi jer smo Božić još uvijek mogli proslaviti svi zajedno, On nas neizmjerno ljubi. Sve je na mjestu i božićna večera i kolači i pokloni i sve to i puno bolje, brže i jednostavnije nego kada sam ja sama jurila i žurila u svom nastojanju da sve bude savršeno. Ma samo je Isus savršen.

Iako tužna što ne mogu slaviti božićnu Svetu misu, Bog nas nikada ne ostavlja same i napuštene, sretna sam i zahvalna što imamo prekrasnog svećenika koji mi rado donese Svetu pričest doma, tako da je upravo preko njegovih svetih ruku Isus došao u moje srce ovoga Božića. I dok razgovaramo pogled mi pada na malu crnu kutiju koju svećenik nosi sa sobom… Ne znam znate li da se službeno zove putni oltar, ja moram priznati da to nisam znala, ali u tu malu kutiju stane zapravo sve ono što nam je potrebno za život vječni: križ, ulje za bolesničko pomazanje, blagoslovljena voda i Sveta pričest.

Unatoč bolesti i brigama, sretna sam i neizmjerno zahvalna što mi je Isus otvorio oči i dopustio mi da Njegovo sveto rođenje gledam drugim očima i doživim jedan drugačiji, prekrasan Božić

Prolaze mi kroz misli svi oni blještavi i isprazni Božići i posramljeno gledam i čudim se koliko nam je zapravo vrlo malo potrebno za sreću, onu vječnu. Križ koji moramo s radošću nositi jer je namijenjen baš nama, Isusa koji nas uvijek bez obzira koliko se nama naši grijesi činili velikima radosno čeka u sakramentu svete ispovijedi i daruje nam svoje Sveto tijelo, blagoslivlja nas Svetom vodom, a bolesničkim pomazanjem olakšava naše boli i priprema nas za susret s Njim.

Unatoč bolesti i brigama, sretna sam i neizmjerno zahvalna što mi je Isus otvorio oči i dopustio mi da Njegovo sveto rođenje gledam drugim očima i doživim jedan drugačiji, prekrasan Božić.

Svima želim radostan i drugačiji Božić i neka beba Isus ispuni Vaša srca Svojim svetim mirom i radošću, a sve ono blještavo, isprazno i nevrijedno neka isčezne.

Za Book.hr svjedočila S. (puni podaci poznati redakciji)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh