Zanimljivosti

NEKAD SE MNOGO ČEŠĆE UPOTREBLJAVAO

Svi znamo za veliki znak križa, a što je mali – jeste li zaboravili? Šteta što se to zapustilo! Osobito ako se znalo za njegovo značenje i ako se dolično obavljalo

Foto: Pixabay

 

Kad se Križamo i govorimo: U ime Oca + Sina + i Duha + Svetoga, a pri tome idemo desnom rukom na čelo, prsa, lijevo i desno rame, to zovemo velikim znakom križa. A što je mali križ?

Mali križ pravimo samo palcem desne ruke (pri tome ostale prste držimo ispružene!) najprije na čelu, zatim na ustima i konačno na prsima.

Taj mali križ smo doskora činili u Pozdravu Gospinu ili u onoj molitvi Anđeo Gospodnji i to kod onih riječi: „I Riječ je tijelom postala…” Sada malo tko to čini, valjda jer „nije više moderno” ili podsjeća na „selo”. Taj se mali križ još češće može vidjeti u svetoj misi, odmah na početku čitanja Evanđelja. Nekad se taj mali križ mnogo češće upotrebljavao.

Znate li kako je o tome mislila blažena Ana Katarina Emmerich?

„Kadgod sam se križala ovim malim znakom križa, uvijek sam pri tome mislila: ‘Neka je daleko od mene, od moje pameti (čelo), od mojih usta i moga srca sve što bi bilo protivno dragom Bogu!’ Tim znakom kao da sam zaključavala svoj mozak, svoja usta i svoje srce, a ključ predavala Spasitelju, neka ga On dobro čuva!”

Kamo sreće kad bismo i mi križajući se tako mislili i tako željeli!

Izvor: Svjetlo riječi; Dobri Pastir 1980.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh