Aktualnosti

IZ UVODNIKA NOVOG BOOKA, LIPANJ 2021.

Svi smo majstori tog sistema, a često ga nismo svjesni! Kako uz Božju pomoć pronaći ono, onoga ili onu – što god već dugo tražimo?! Otkriva nam to glavni urednik Booka Josip Lončar u uvodniku novoga broja

Foto: Shutterstock


 

Svi smo mi postali majstori tog sistema, a da ga često uopće nismo svjesni. Dat ću nekoliko primjera.

Katekizam kaže da je razmatranje nužno za promjenu srca te izvanredno opisuje proces razmatranja kroz njegova četiri osnovna elementa ili četiri osnovna koraka: razmišljanje, zamišljanje, emocije i volju (KKC 2708). Sva ta četiri koraka dolaze jedan iza drugoga, s time da se ponekad mijenja redoslijed prvog i drugog koraka, tako da ponekad prije razmišljanja dođe zamišljanje ili maštanje. Ja bih tim četirima elementima još dodao početni element, koji je gledanje ili slušanje, tako da ću reći da ih ima pet. Svi smo mi postali majstori tog sistema, a da ga često uopće nismo svjesni. Dat ću nekoliko primjera.

Sve nas to zajedno može dovesti do zaljubljivanja. Koliko će naše zaljubljivanje biti realno, ovisi o razmišljanju…

Zaljubljivanje

Pretpostavimo da tražimo životnog partnera i dogodi se da upoznamo osobu koja nam je iz bilo kojeg razloga privlačna. Ako uključimo prvi element, gledanje, ako svoj pogled zadržimo na toj osobi, tj. ako se u nju zagledamo duže i dublje nego što to inače činimo, tada je lako moguće da ćemo prijeći na sljedeći korak, koji u ovome primjeru može biti ili razmišljanje ili zamišljanje. Neki od nas će prvo početi razmišljati o tome što bi bilo kada bismo s tom osobom mogli ući u emotivnu vezu. Drugi bi pak odmah počeli zamišljati, maštati o tome kako bi to moglo izgledati. Ako se prepustimo maštanju, ono nas može dovesti do formiranja emocija, pa čak i do formiranja strasti. Emocije i strasti bude volju, bude želju, bude čežnju za tom osobom. Sve nas to zajedno može dovesti do zaljubljivanja. Koliko će naše zaljubljivanje biti realno, ovisi o razmišljanju, ovisi o tome jesmo li kod razmišljanja htjeli uzeti u obzir sve relevantne činjenice ili smo koristili samo one koje su išle u prilog našoj potrebi za emotivnom vezom. Ako nismo spremni objektivno razmišljati, može doći do dubokih razočaranja, jer nakon što stupimo u vezu, može se dogoditi da je osoba koju smo u svojem razmatranju stvorili bitno drukčija od one s kojom smo stupili u vezu jer, nismo se zaljubili u stvarnu osobu, već u svoju imaginarnu sliku te osobe.

Više puta sam različitim osobama govorio o homoseksualcima i mogu reći da sam svojim riječima, svojim stavom, uspio slušateljima pomoći da formiraju stav koji mnogi drugi nemaju, uspio sam ih navesti da te osobe mogu prihvatiti bez osuđivanja i omalovažavanja

Homoseksualci

Našli smo se u situaciji u kojoj se priča o nekoj homoseksualnoj osobi. Ako smo dovoljno slušali, moguće je da ćemo početi razmišljati i zamišljati (vjerojatno ćemo, iz sasvim očitih razloga, više razmišljati), što će nas onda dovesti do formiranja emocija i volje, tj. do formiranja određenog stava. Naš će stav ovisiti o mnogo faktora, a najviše o vrsti informacija koje smo čuli. Osobno sam više puta, različitim osobama govorio o homoseksualcima i mogu reći da sam svojim riječima, svojim stavom, uspio slušateljima pomoći da formiraju stav koji mnogi drugi nemaju, uspio sam ih navesti da te osobe mogu prihvatiti bez osuđivanja i omalovažavanja.

Počinjemo se emotivno vezati za nju i sve je više željeti. Pitanje je vremena kad ćemo je kupiti. Vrlo često nakon kupnje shvatimo da smo mogli bez nje

Kupovanje

Ako smo skloni kupovanju, jako dobro znamo kako to funkcionira. Vidimo određenu stvar u izlogu, na televizijskoj reklami, vidimo je kod nekoga drugoga i učinimo prvi korak: predugo se zagledamo u nju. Druga se dva koraka isprepliću: zamišljamo kako će nam biti lijepo kad tu stvar kupimo i, počnemo razmišljati, počnemo se uvjeravati kako nam ta stvar zaista treba i, zatim, počnemo graditi financijski okvir, počnemo se uvjeravati da si tu stvar možemo priuštiti. Počinjemo se emotivno vezati za nju i sve je više željeti. Pitanje je vremena kad ćemo je kupiti. Vrlo često nakon kupnje shvatimo da smo mogli bez nje. (…)

Kako ovo funkcionira u ogovaranju, u izboru zanimanja i hobija… u preuzimanju krivnje već u najranijem djetinjstvu… čitamo u nastavku uvodnika.
U njemu saznajemo kako zaista promijeniti srce; kako, uz Božju pomoć pronaći ono, onoga ili onu – što god već dugo tražimo!

Svoj primjerak Booka nabavite na kioscima Tiska od prvoga u mjesecu, ili se pretplatite (ovdje).

Autor: Josip Lončar; Book.hr

Ne možeš si priuštiti pretplatu?! Ili bi ju htio pokloniti onome tko si ju ne može priuštiti?!
Javi nam se!
+385 95/388-6131 ili e-mailom na: [email protected] 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh