Svetac dana

22. SIJEČNJA

Sveti Vinko – podnio je mučeničku smrt jer je odbio spaliti Sveto pismo Živio je u Zaragozi, glavnom gradu Aragonije, kao đakon i učenik svetog Valerija, biskupa...

Sveti Vinko – zaštitnik vinogradara, krojača i staklara

Današnji je slavljenik sveti Vinko, đakon i mučenik, omiljeni svetac u hrvatskim krajevima. Rođen je u III. stoljeću, u aragonskom gradu Huesca (sjeveroistočna Španjolska). Živio je u Zaragozi, glavnom gradu Aragonije, kao đakon i učenik svetog Valerija, biskupa. Zbog Valerijeve govorne mane, mucavosti, Vinko je propovijedao radosnu vijest po cijeloj biskupiji. U vrijeme progona cara Dioklecijana, oko 303. godine, na zapovijed prefekta Dacijana uhvatili su ga zajedno s Valerijem, u lancima ih odveli u Valenciju i bacili u zatvor. Ondje je Vinko na kršćanstvo obratio svoga tamničara. 

Ponudili su mu slobodu ako javno spali Sveto pismo

Ponudili su mu slobodu ako javno spali Sveto pismo, ali je odbio. Valerija su pustili, ali su Vinka zadržali i podvrgli ga surovom mučenju. Razapinjali su ga kukama, pekli na roštilju i bičevali, a potom ga bacili u ćeliju po kojoj je bilo razbacano polomljeno staklo. Nakon silnih muka izdahnuo je na današnji dan, 22. siječnja 304. ili 305. godine. Izložili su njegovo tijelo strvinarima, ali su ga obranili gavrani. Zatim su mu tijelo bacili u more, ali je isplivalo na obalu. Kršćani su ga pokopali na današnjem Rtu svetog Vinka (južni Portugal). Njegove relikvije čuvaju se i štuju u mnogim gradovima.

O životu svetog Vinka prvi je pisao rimski kršćanski pjesnik Prudencije („Vijenci mučenika“, 405.). Naši vinogradari danas slave „Vincekovo“, dan na koji se blagoslivljaju vinogradi i otvara se sezona radova. Sveti Vinko zaštitnik je Portugala, Lisabona, Valencije, Zaragoze, Vicenze, vinogradara, vinara, staklara, krojača i modistica te brojnih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh