Svetac dana

10. SIJEČNJA

Sveti Vilim iz Bourgesa – francuski biskup koji je živio pokorničkim životom Bio je nadaleko poznat po svojim propovijedima i pobožnosti prema Presvetom Oltarskom Sakramentu. Neprestano je nosio košulju od kostrijeti i nikada nije jeo meso. U svojoj biskupiji obratio je na katoličanstvo mnoge krivovjerce, albigenze...

Sveti Vilim iz Bourgesa – francuski biskup koji je živio pokorničkim životom

Osnovni podaci


Rođen 1120. u Neversu (Francuska)
Preminuo 1209. u Bourgesu (Francuska)
Svetim ga je 1218. proglasio papa Honorije III.

 

Odgojio ga je ujak – svećenik i pustinjak

Sveti Vilim iz Bourgesa, francuski biskup i redovnik cistercit, nadbiskup Bourgesa od 1199. do 1209., rođen je 19. listopada 1120. u Neversu kao Guillaume de Corbeil. Odrastao je u čuvenoj grofovskoj obitelji, a njegov otac, Baudoin de Corbeil, želio ga je je usmjeriti prema vojničkoj karijeri. Odgojio ga je ujak, svećenik i pustinjak, Petar (Pierre l’Ermite), arhiđakon u Soissonsu (Pikardija). Od malih nogu težio je duhovnom životu pa je postao svećenikom, a potom kanonikom u Soissonsu i Parizu. Živio je neko vrijeme kao monah redovničke zajednice u Grandmontu (Ordre de Grandmont), glasovite po svojoj strogosti. Nesuglasice u toj družbi potaknule su ga da se pridruži cistercitima u Pontignyju (Burgundija). 

Postao je najprije cistercitski opat u Fontainejeanu, nedaleko Saint-Maurice-sur-Aveyrona (središnja Francuska), a 1187. godine u Chaalisu kod Senlisa (Pikardija). Prihvatio je, 1200. godine, protiv svoje volje, položaj nadbiskupa u Bourgesu na rijeci Yèvre (središnja Francuska), tek nakon naredbe svojeg redovničkog poglavara, opata u Citeauxu, i pape Inocenta III. Živio je pokornički i svoju službu prije svega usmjerio prema potrebama siromaha, bolesnika, zatvorenika i nevoljnika. 

Pripisuju mu se mnoga čudesa

Bio je nadaleko poznat po svojim propovijedima i pobožnosti prema Presvetom Oltarskom Sakramentu. Neprestano je nosio košulju od kostrijeti i nikada nije jeo meso. U svojoj biskupiji na pravu je vjeru obratio mnoge krivovjerce, albigenze. Znatno je pridonio izgradnji gotičke katedrale svetog Stjepana u Bourgesu. Pripisuju mu se mnoga čudesa i za života i poslije smrti. Preminuo je na današnji dan, 10. siječnja 1209. godine, u Bourgesu, za vrijeme molitve. Svetim ga je, 1218. godine, proglasio papa Honorije III. Zaštitnik je Sveučilišta u Parizu.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

  • 10
  •  
  •  
  •  

Portal Book.hr osim tekstova iz tiskanoga izdanja časopisa Book, nudi dodatne zanimljive i važne teme. Naša je želja doprijeti do ljudi, posebno mladih, koji su iz bilo kojeg razloga privremeno ili trajno odustali od Boga i/ili Crkve; želimo im ponuditi Božju riječ na način na koji će je moći shvatiti i prihvatiti. Jednako tako želimo onima koji su u vjeri pomoći da ustraju i da napreduju u svojem odnosu prema Bogu i prema Crkvi.

Ponosni član obitelji Rhema

Zaklada Rhema

Pratite nas

Pratite nas na Facebooku Pratite nas na Instagramu Pratite nas na Twitteru Pratite nas na Youtubeu

Kontakt

PORTAL I ČASOPIS BOOK
Franje Gažija 2
48 000 Koprivnica, HrvatskaTelefon: +385 (0)95 206 5421 | +385 (0)48 210 104

Sva prava pridržana © 2017. Ustanova Kristofori. Izrada: Kosinus.hr

Na vrh