Svetac dana

21. VELJAČE

Sveti Robert Southwell – isusovac, mučenik i pjesnik koji je svojim radom utjecao na Williama Shakespearea Zamolio je 1585. da ga pošalju u Englesku, gdje će djelovati u svojem narodu i položiti život za Krista Gospodina. Krenuo je iz Rima 8. svibnja 1586. godine, u društvu isusovca Henryja Garneta, a iskrcali su se na istočnoj engleskoj obali. Njegov dolazak odmah je dojavljen tajnoj službi engleske kraljice Elizabete I. Morao je djelovati vrlo oprezno i skrivati se, a tajna skrovišta pružale su mu brojne ugledne katoličke obitelji

Sveti Robert Southwell – engleski isusovac, mučenik i pjesnik, koji je svojim radom utjecao na Williama Shakespearea

Osnovni podaci

Rođen 1561. u Horsham St Faithu (Engleska)
Preminuo 1595. u Tyburnu (Engleska)
Blaženim ga je 1929. proglasio papa Pio XI.
Svetim ga je 1970. proglasio papa Pavao VI.

Sveti Robert Southwell, engleski svećenik, isusovac, mučenik i pjesnik, rođen je 1561. u selu Horsham St. Faith (grofovija Norfolk u istočnoj Engleskoj), kao treći sin i najmlađi od osmero djece Richarda Southwella i njegove supruge Bridget Copley. Bilo je to vrijeme kad se Engleska već odcijepila od Rima, a Robertovi roditelji željeli su da im sin bude odgojen kao katolik. Stoga su ga 1576. poslali na školovanje u Douai (sjeverna Francuska), gdje mu je u isusovačkome kolegiju profesor bio poznati flamanski teolog Leonardus Lessius. Školovanje je nastavio u Parizu, u glasovitu učilištu Collège de Clermont.

Već je tada daroviti i pobožni mladić osjetio živu želju za duhovnim zvanjem, čemu je znatno pridonio i njegov učitelj, isusovac Thomas Darbyshire. Tako je Robert 18. listopada 1578. stupio u rimski novicijat Družbe Isusove, a novicijat je dovršio u Tournaiu (Valonija, Belgija). Ondje je 1580. položio i prve zavjete. Vratio se u Rim, gdje je dovršio filozofske i teološke nauke, a 1584. zaređen je za svećenika. Određen je za nadstojnika studija u rimskome engleskom kolegiju, ali je osjetio zov domovine u kojoj je Katolička Crkva krvarila.

Čeznuo je položiti život za Krista

Zamolio je 1585. da ga pošalju u Englesku, gdje će djelovati u svojem narodu i položiti život za Krista Gospodina. Krenuo je iz Rima 8. svibnja 1586. godine, u društvu isusovca Henryja Garneta a iskrcali su se na istočnoj engleskoj obali. Njegov dolazak odmah je dojavljen tajnoj službi engleske kraljice Elizabete I. Morao je djelovati vrlo oprezno i skrivati se, a tajna skrovišta pružale su mu brojne ugledne katoličke obitelji. Ponekad se kretao i u protestantskim krugovima, pod lažnim prezimenom – Cotton. Nakon šest godina misijskog rada izdala ga je pod mukama vjernica Anne Bellamy, koja je pala u ruke glavnoga kraljičinog „lovca“ na svećenike, zloglasnog mučitelja Richarda Topcliffea.

Svojim stvaralaštvom utjecao je na mnoge književnike, među njima i na Williama Shakespearea

Oca Roberta Southwella uhvatili su Topcliffeovi zlotvori 5. lipnja 1592. Pretrpio je strašne muke i naredne tri godine boravio u zloglasnom londonskom Toweru. U tamnici je krijepio dušu molitvom, razmatranjem i pisanjem. Autor je niza izvrsnih pjesama i eseja koji po svojem manirizmu sadrže značajke predbaroka. Njegove najljepše pjesme nastale su za trogodišnjeg tamnovanja. Bio je duboko uvjeren da kao zanimljive i dostojne pjesničke teme mogu služiti ne samo svjetovni užici nego i duhovne kreposti. Značajni je preteča engleske metafizičke poezije, a od njegovih se djela ističu: „Tužaljka svetoga Petra“, „Maeoniae“, „Četverostruko razmišljanje o četiri posljednje stvari“ i „Kratka pravila dobrog života“. Svojim stvaralaštvom utjecao je na mnoge književnike, među njima i na Williama Shakespearea.

„Bog je sebe tebi dao, daj se i ti njemu!“

Veliki dramatičar Ben Johsnon izjavio je jednom da bi spalio mnoga svoja djela, samo kad bi smio potpisati Southwellovu najslavniju pjesmu „Dijete u ognju“. Pred sudom je pater Southwell priznao da je „njegova jedina namjera bila dijeljenje sakramenata prema obredima Katoličke Crkve, a nipošto urota protiv kraljice ili kraljevstva“. Na današnji dan, 21. veljače 1595., otac Robert Southwell, velikan engleske Crkve i engleske književnosti, obješen je i raščetvoren u Tyburnu nedaleko od Londona. Na vješalima je ponavljao: „Bog je sebe tebi dao, daj se i ti njemu!“ Blaženim ga je 1929. proglasio papa Pio XI., a svetim 1970. papa Pavao VI.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh