Svetac dana

18. svibnja // Sveti papa Ivan I. – „Gospodnji vrhovni svećenik koji pade kao Kristova žrtva” Dotaknuvši se Papina tijela, opsjednuti je čovjek u isti tren bio oslobođen od đavla

Sveti papa Ivan I. – „Gospodnji vrhovni svećenik koji pade kao Kristova žrtva”

Osnovni podaci


 

  • Rođen u Toskani (Italija)
  • Preminuo u Ravenni (Italija)
  • Trajanje pontifikata:  13. kolovoza 523. – 18. svibnja 526.
  • Spomendan: 18. svibnja

 

Kao đakon podržavao je antipapu, ali se ubrzo pokajao

Papa Ivan I., koji se od davnine štuje kao mučenik, bio je rodom iz Toskane. Prema izvorima bio je sin nekoga Konstansa. Na papinskome prijestolju naslijedio je 13. kolovoza 523. papu Hormizdu. Dok je bio đakon u Rimu, podržavao je antipapu Lovru, ali se ubrzo pokajao zbog toga te je za oprost molio legitimnog papu Simaha. Papa mu je udijelio oprost, i od tada kreće Svečev odvažan hod s Gospodinom, ali i njegov hod prema mučeništvu.

Obnovio je velike rimske bazilike i uveo novo računanje godina po Kristu

Za vrijeme svoga kratkog pontifikata (523. – 526.) papa Ivan I. je obnovio velike rimske bazilike, groblja mučenika Nereja i Ahila na Ardeatinskoj cesti te groblje sv. Feliksa i Adaukta na Ostijskoj cesti. Također je uveo novo računanje godina po Kristu, koje je sastavio monah Dioniz.

Prvi papa koji je posjetio Carigrad i pomirio Istočnu i Zapadnu crkvu

Bizantski car Justin htio je u svome carstvu silom iskorijeniti arijanstvo. Zato je izdao proglas kojim se traži da se arijancima oduzmu sve crkve, a oni da prijeđu na katolicizam. Smatrajući se zaštitnikom arijanaca, Teodorik, kralj Italije, pozvao je k sebi u Ravenu papu Ivana I. i prisilio ga da s poslanstvom otputuje u Carigrad.

Papa je u Carigradu na sam Božić primljen s najvećim počastima. Bizantski kler i puk postupao je s njime kao s „Petrom” te u sav glas davao oduška svojoj radosti što se u njihovoj sredini nalazi rimski biskup. Papa je ostao u Carigradu sve do Uskrsa pa je u crkvi svete Sofije odslužio svečano blagdansko bogoslužje.

Mučen zbog poslušnosti i pravednosti

Iako je papa Ivan I. uspio uvjeriti cara Justina da ublaži svoje postupke prema arijancima i time izbjegne djelovanje oporbe protiv katolika u Italiji, Teodorik nije nikako bio zadovoljan njegovim poslanstvom pa ga je bacio u tamnicu. Autor ljetopisa „Liber pontificalis” piše da je Papa u zatvoru brzo umro (18. svibnja 526.), te da ga on smatra mučenikom.

Dotaknuvši se Papina tijela, opsjednuti čovjek je u isti tren bio oslobođen od đavla

Ravenski biskup Maksim (+556.) pripovijeda da je papa Ivan I. bio svečano sahranjen uz prisutnost brojnog klera i puka, te da je za vrijeme sprovoda jedan opsjednuti, dotaknuvši se Papina tijela, bio oslobođen od đavla.

Četiri godine kasnije, 27. svibnja, Papino je tijelo preneseno u Rim i sahranjeno u predvorju bazilike svetog Petra. Na grob su mu postavili mramorni natpis na kojem piše: „Gospodnji vrhovni svećenik koji pade kao Kristova žrtva”.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh