Roditelji i djeca

ULOGA MAJKE U ODGOJU DJECE

Sveti Pajsije Atonski o majčinoj ljubavi Majka se više muči s djecom; ona se muči, ali se u isto vrijeme njima i puni. Ona daje i daje i kao rezultat; ona također prima

Foto: Pixabay

 

Sveti Pajsije Atonski o majčinoj ljubavi :

„Geronda (Starče), jednom ste nam rekli da ljudi rastu i sazrijevaju s ljubavlju?”

Nije dovoljno samo voljeti drugoga; moramo voljeti drugoga više nego sebe. Majka voli svoju djecu više nego sebe. Ostat će gladna da nahrani svoju djecu no ipak osjeća veće zadovoljstvo od njih. Djeca su nahranjena materijalno, ali ona je nahranjena duhovno. Oni doživljavaju okus hrane, dok ona doživljava duhovnu radost.

Prije je, ako bi je rano probudili, vikala jer je bila iznervirana. Kad jednom postane majka, kad joj dijete plače, ona ostaje budna cijelu noć bez prigovora. Ona se raduje brizi za svoje dijete. Zašto? Jer ona više nije dijete. Postala je majka; požrtvovnost i ljubav ušli su u njezin život

Mlada djevojka, prije nego što se uda, može spavati do deset ujutro, a doručak joj priprema majka. Možda je previše lijena da obavlja čak i najmanje poslove. Želi sve po svom nahođenju. Ona ima očekivanja od svoje majke, očekivanja od svog oca, dok sjedi u svom slobodnom položaju. I iako je sposobna voljeti, ta sposobnost nije razvijena jer neprestano prima pomoć i blagoslove od svoje majke, oca, braće i sestara. No, od trenutka kada je postala majka, ona je poput motorčića koji što više radi, to se više puni, jer ljubav radi neprestano. Prije je mrzila dirati bilo što nečisto, a za pranje je koristila aromatične sapune. Ali nakon što postane majka, kad vidite kako čisti svoje prljavo dijete, oh, pomislili biste da dira marmeladu; nju ništa ne odbija. Prije je, ako bi je rano probudili, vikala jer je bila iznervirana. Kad jednom postane majka, kad joj dijete plače, ona ostaje budna cijelu noć bez prigovora. Ona se raduje brizi za svoje dijete. Zašto? Jer ona više nije dijete. Postala je majka; požrtvovnost i ljubav ušli su u njezin život.

Majka se više muči s djecom; ona se muči, ali se u isto vrijeme njima i puni. Ona daje i daje i kao rezultat; ona također prima

Doista, majka dolazi da postigne veću ljubav i žrtvu od oca, jer ocu nije dano mnogo prilika da se žrtvuje za djecu. Majka se više muči s djecom; ona se muči, ali se u isto vrijeme njima i puni. Ona daje i daje i kao rezultat; ona također prima. Otac se ne zamara toliko s djecom, niti se puni; pa njegova ljubav nije ravna majčinoj.

Dijete voli svog oca i poštuje ga, ali s nježnom ljubavlju majke raste ljubav prema ocu

Koliko mi majki dolazi plačući, moleći „Oče, molite za moje dijete.” Imaju takvu agoniju! Rijetki su muškarci koji će doći i reći mi: „Oče, molite se za moje dijete koje je zalutalo.” Baš danas je ovamo došla jedna vrlo zabrinuta majka, koja se mučila oko svoje djece – imala ih je osmero – stavljajući ih sve u red za blagoslov. Otac bi to teško učinio. Rusija je preživjela zahvaljujući majkama. Očinski je zagrljaj, kad mu nedostaje Božje milosti, suh; ali majčinski zagrljaj, čak i bez Boga u sebi, ima mlijeka. Dijete voli svog oca i poštuje ga, ali s nježnom ljubavlju majke raste ljubav prema ocu.

Cijeli tekst o ulozi majke u odgoju djece pročitajte ovdje.

Izdavačka kuća Kyrios; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh