Aktualnosti

ANGELUS

Sveti Otac: Molimo za dar mira u cijelom svijetu

Foto: Pixabay

 

Ove nedjelje, koja neposredno prethodi Božiću, slušamo evanđelje Navještenja – rekao je danas papa Franjo tijekom podnevnoga nagovora prije molitve Anđeoskog pozdravljenja, održanog na Trgu svetog Petra u Vatikanu i nastavio – u tom odlomku evanđelja vidimo suprotnost između anđelova obećanja i Marijinog odgovora. Ta se suprotnost očituje u dimenziji i sadržaju izraza dvoje sudionika. Anđeo reče Mariji: „Ne boj se, Marijo, jer si našla milost kod Boga. Evo, ‘ti ćeš začeti i roditi Sina’ komu ćeš nadjenuti ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega; Gospodin Bog dat će mu prijestolje Davida, oca njegova. On će vladati kućom Jakovljevom dovijeka. I kraljevstvo njegovo neće imati kraja“.

Marijina poniznost

To je duga objava koja otvara nečuvene vidike – rekao je Papa i objasnio – dijete koje će roditi ta ponizna djevojka iz Nazareta zvat će se Sin Svevišnjega,  nemoguće je začeti veće dostojanstvo od toga. I nakon Marijinog pitanja kojim ona traži objašnjenje, anđelova objava postaje još detaljnija i iznenađujuća. Međutim, Marijin je odgovor kratka rečenica koja ne govori o slavi ili prednosti – rekao je Sveti Otac i naglasio – nego samo o raspoloživosti i službi: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj“. Sadržaj je također različit. Marija se ne uzvisuje zbog te činjenice da će postati upravo majka Mesije, nego ostaje skromna i izražava svoje prijanjanje uz Gospodinov plan.

Ta značajna suprotnost – dodao je papa Franjo – pomaže nam razumjeti da je Marija doista ponizna i da se ne želi isticati. Priznaje se malenom pred Bogom i sretna je što je tako. Istodobno, svjesna je da o njezinom odgovoru ovisi ostvarenje Božjeg plana i da je pozvana prianjati uz njega čitavim svojim bićem.

Poziv na molitvu za mir u svijetu

U tim okolnostima – naglasio je Papa – Marijino ponašanje savršeno odgovara onom Sina Božjega kada dolazi na svijet. On želi postati Gospodinov sluga,  staviti se u službu čovječanstva kako bi izvršio Očev plan. Marija kaže: „Evo službenice Gospodnje“; i Božji Sin, ulazeći u svijet, kaže: „Evo dolazim da bih vršio, o Bože, volju tvoju“. U Marijinu stavu potpuno se odražava ta izjava Sina Božjega koji također postaje sin Marijin. Tako se Gospa pokazuje savršenom suradnicom Božjeg plana i u svojem ‘Veliča’ moći će izreći da je „Bog uzvisio neznatne“, jer tim je poniznim i velikodušnim odgovorom zadobila najvišu slavu.

Dok se divimo našoj Majci zbog njezinog odgovora na Božji poziv i poslanje – rekao je Sveti Otac na kraju svojeg nagovora – molimo ju da pomogne svakom od nas prihvatiti Božji plan u svojem životu s iskrenom poniznošću i hrabrom velikodušnošću. U molitvenom ozračju rođenja Kralja mira – rekao je papa Franjo – molimo za dar mira u cijelom svijetu, osobito za narode koji najviše trpe zbog sadašnjih sukoba. Posebno ponavljam svoj apel kako bi povodom svetkovine Božića otete osobe – svećenici, redovnici, redovnice i vjernici laici – bile puštene i kako bi se vratile svojim domovima.

Jamčim da ću moliti za narod filipinskog otoka Mindanao pogođenog olujom koja je prouzrokovala žrtve i velike štete. Neka milosrdni Gospodin primi duše umrlih i utješi one koji trpe zbog te nesreće – rekao je na kraju Papa i pozdravio sve nazočne vjernike, hodočasnike, obitelji, župe i udruge. Svima je preporučio da nađu malo vremena, da se zaustave u tišini i molitvi pred jaslicama kako bi se u srcu klanjali otajstvu pravog Božića, samom Isusu koji nam dolazi u ljubavi, poniznosti i blagosti, te je preporučivši se u molitve, svima zaželio sretan Božić.

Izvor: Vatikanski radio

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Najčitanije

Na vrh