Svetac dana

22. OŽUJKA

Sveti Nicholas Owen – engleski isusovac i mučenik Ubrojen je među četrdeset mučenika Engleske i Walesa...

Sveti Nicholas Owen – engleski isusovac i mučenik

Sveti Nicholas Owen, engleski isusovac, brat pomoćnik, mučenik, rođen je oko 1562. (po nekima oko 1550.), u Oxfordu, u pobožnoj obitelji, kao sin tesara Waltera Owena. Izučio je tesarski i zidarski zanat. Dvojica njegove braće postala su svećenici, a jedan tiskar, koji je u doba terora potajno tiskao katoličke knjige. U Družbu Isusovu ušao je 1580. kao brat pomoćnik, u izuzetno tešku razdoblju, kad je pripadnost katoličkoj vjeri, a posebno isusovačkom redu, značila osudu na najokrutnije muke. Nicholas je bio hrom i sitna stasa pa su ga od milja zvali Little John (Mali Ivan), prema junaku iz Šervudske šume, pobočniku legendarnog Robina Hooda.

Pomogao je ocu isusovcu Johnu Gerardu pobjeći iz londonskog Towera

U njegovu slabašnom tijelu krio se jak duh; bio je istinski svetac, spreman na mučeništvo. Bio je čovjek duboke duhovnosti i nevine pobožnosti, ali i izvanredan graditelj. Po kućama i dvorcima vjernih velikaša gradio je skloništa za svećenike jer je katolička vjera u Engleskoj stavljena izvan zakona. Danju je javno radio uobičajene tesarske i zidarske poslove, a noću tajne prolaze, podzemne tunele i skrivene sobe. Zbog teških prilika Nicholas je te tajne poslove obavljao sam, a dušu je hranio molitvom, razmatranjem i svakodnevnom pričešću. Brat Nicholas Owen bio je 23. travnja 1594. prvi put izdan, zatvoren i mučen. Zlotvori nisu znali koga imaju u rukama i mislili su da je riječ o beznačajnom prijatelju svećenika. Vjerni katolici platili su za njegovu slobodu veću svotu novca, pa se je opet domogao slobode i nastavio svoju djelatnost. Prema nekim izvorima, brat Nicholas omogućio je 1597. legendarni bijeg iz londonskog Towera ocu isusovcu Johnu Gerardu.

Ubrojen je među četrdeset mučenika Engleske i Walesa

Drugi je put uhićen početkom 1606., zajedno sa svojim provincijalom, ocem Henryjem Garnetom. Okrivili su ih za sudjelovanje u takozvanoj „barutnoj zavjeri“, premda ništa nisu mogli dokazati. Brata Nicholasa uhitili su u dvorcu Hindlip, u grofoviji Worcester. Zatvorili su ga najprije u londonsku tamnicu Marshalsea, a potom u zloglasni londonski Tower, u kojem su boravili mnogi nedužni katolici. Zloglasni lord Robert Cecil podvrgnuo ga je groznim mukama jer je htio od njega doznati imena svećenika koji su potajno djelovali u Engleskoj, a brat Nicholas gradio je za njih skloništa. Nicholas je ostao postojan i čvrst, te ništa nije otkrivao. Nisu ga slomile ni prijetnje, ni obećanja, ni strašne muke. Izdahnuo je u londonskom Toweru 2. ožujka 1606. Blaženim ga je 1929. proglasio papa Pio XI., a svetim 25. listopada 1970. papa Pavao VI. Ubrojen je među četrdeset mučenika Engleske i Walesa.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh