Svetac dana

8. LIPNJA

Sveti Medard, biskup – Bog ga je već u mladenačkoj dobi obdario darom proroštva Već kao mladić posjedovao je dar proroštva pa je svom prijatelju Eleuteriju prorekao da će postati biskup u Tournaiu i to se je i dogodilo...

Sveti Medard

Danas se spominjemo svetog Medarda, biskupa Noyona. Rodio se oko 457. u malom selu Salencyju (departman Oise, Pikardija) kao sin plemićke obitelji. Otac mu je bio franačkog, a majka galsko-rimskog podrijetla. Školovao se je u Vermandu i Tournaiu. Već kao mlad posjedovao je dar proroštva pa je svom prijatelju Eleuteriju prorekao da će postati biskup u Tournaiu i to se je obistinilo. Pobožan i mudar mladić, sa 33 godine postao je biskupom Vermanda u Pikardiji, ali je 531. sjedište biskupije premjestio u Noyon.


Činio je mnoga čudesa

Godine 532. postao je i biskupom Tournaia (danas Belgija) i ujedinio dvije biskupije. Kao biskup i misionar u Flandriji činio je mnoga čudesa. Živio je s motom: „Protiv svakog zla treba dobrotom!” Događalo se je da su razbojnici uhvaćeni nakon krađe, pa su dovedeni pred Medarda, a on bi ih pustio s plijenom. O tome postoje mnoge legende, na primjer o kradljivcu grožđa u Medardovom vinogradu, kojeg je dobri biskup pustio, ali on nije znao izaći iz vinograda. Ili o onome koji je htio ukrasti Medardovu košnicu s pčelama pa su ga pčele izbole, sve dok mu sveti biskup nije pritekao u pomoć. Preminuo je na današnji dan, 8. lipnja 545. u Noyonu.

Iznad njegova groba podignuta je slavna benediktinska opatija

Franački kralj Chlothar I. dao ga je pokopati u kraljevskom gradu Soissonsu, a iznad njegova groba podignuta je slavna benediktinska opatija koja nosi njegovo ime. Legenda govori da ga je jednom kao dječaka od kiše zaštitio orao svojim krilima pa ga umjetnici često prikazuju s orlom iznad glave. Zazivaju ga kod lošeg vremena, neplodnosti, zubobolje, a zaštitnik je seljaka, vinogradara, pivara, zatvorenika, te mnogih naselja, župa i crkava diljem svijeta.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

  •  
  •  
  •  
  •  

Portal Book.hr osim tekstova iz tiskanoga izdanja časopisa Book, nudi dodatne zanimljive i važne teme. Naša je želja doprijeti do ljudi, posebno mladih, koji su iz bilo kojeg razloga privremeno ili trajno odustali od Boga i/ili Crkve; želimo im ponuditi Božju riječ na način na koji će je moći shvatiti i prihvatiti. Jednako tako želimo onima koji su u vjeri pomoći da ustraju i da napreduju u svojem odnosu prema Bogu i prema Crkvi.

Ponosni član obitelji Rhema

Zaklada Rhema

Pratite nas

Pratite nas na Facebooku Pratite nas na Instagramu Pratite nas na Twitteru Pratite nas na Youtubeu

Kontakt

PORTAL I ČASOPIS BOOK
Franje Gažija 2
48 000 Koprivnica, HrvatskaTelefon: +385 (0)95 206 5421 | +385 (0)48 210 104

Sva prava pridržana © 2017. Ustanova Kristofori. Izrada: Kosinus.hr

Na vrh