Svetac dana

18. LIPNJA

Sveti Marko i Marcelijan – braća blizanci koji su podnijeli mučeništvo zbog vjere u Isusa Krista Na otpad od vjere nagovarali su ih čak i njihovi roditelji i prijatelji, ali oni se nisu dali nagovoriti. U vjeri ih je hrabrio sveti Sebastijan, koji ih je posjećivao u zatvoru i obratio na kršćanstvo njihove roditelje i prijatelje…

Sveti Marko i Marcelijan – braća blizanci koji su podnijeli mučeništvo zbog vjere u Isusa Krista

Današnji su sveti zaštitnici Marko i Marcelijan, rimski mučenici iz III. stoljeća. Spominje ih Jeronimov martirologij, Gelazijev sakramentar iz VIII. stoljeća, a naročito Rimski martirologij. Stradali su u vrijeme progonstva cara Dioklecijana. Prema predaji bili su braća blizanci, rođeni Rimljani, sinovi poganskih roditelja Trankvilina i Marcije. Živjeli su u Rimu sa svojim ženama i djecom. Zbog kršćanske vjere uhvatio ih je i zatvorio prefekt Kromacije i predao ih sucu Nikostratu. Držali su ih u pritvoru mjesec dana i dali im priliku da se predomisle i odreknu kršćanstva. Jednom su čak uspjeli pobjeći, ali su uhvaćeni i ponovo vraćeni u zatvor.

Život su završili mučeništvom

Na otpad od vjere nagovarali su ih čak i njihovi roditelji i prijatelji, ali oni se nisu dali nagovoriti. U vjeri ih je hrabrio sveti Sebastijan, koji ih je posjećivao u zatvoru i obratio na kršćanstvo njihove roditelje i prijatelje. Papa Gajo zaredio ih je za đakone. Predstojnik Fabijan dao ih je okrutno mučiti; prikovani su za stupove, a zatim probodeni kopljima, oko 286. godine u Rimu. Pokopani su na Ardeatinskoj cesti u blizini Domicilinog groblja, u katakombama koje nose njihovo ime.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh