Svetac dana

23. TRAVNJA // Sveti Juraj

Sveti Juraj book evangelizacija

Sveti Juraj se slavi 23. travnja. To je svetac kojeg poštuju sve veće religije, tako da se njemu utječu katolici, pravoslavci i muslimani. U Hrvatsko mnoge crkve, kapelice, ali i mjesta nose njegovo ime. O njemu postoji vrlo malo podataka.


Uz sv. Jurja se vezuju mnoge legende koje su uglavnom vezane uz viteštvo. Pretpostavlja se da je razlog tome taj što je sv. Juraj bio vojnik, točnije rimski časnik. Umro je kao mučenik odrubljivanjem glave zbog neprihvaćanja poganskih bogova. Bilo je to 303. god. u Kapadociji za vrijeme Dioklecijanova progona. Suočen sa smrću, nije prestao svjedočiti Krista te postaje primjer za svakog vjernika.

Zbog povezanosti sa njegovom časničkom službom, često ga se prikazuje kao viteza koji ubija zmaja i spašava princezu. U religijskom pogledu se zmaj promatrao kao zlo i grijeh koji će biti uništen. No narod je legende uzimao previše na svjetovan način i na sv. Jurja gledao kao na narodnog heroja, a ne sveca. No, legende o sv. Jurju su naglašavale njegovu povezanost s Bogom kao zahvalnost za hrabrost koju se htjelo istaknuti te je iz toga narod ipak mogao pretpostavljati kako vrline dolaze iz dubokog odnosa sa Bogom. U mnogim legendama je prepričano njegovo okrutno mučeništvo kod kojeg svetac na čudesan način ozdravljuje i zacijeljuje vlastite rane koje zadobiva noževima, čavlima, spaljivanjem vatrom, rastopljenim olovom i niz drugog, a tijekom tog čina prisutni bivaju obraćeni na kršćanstvo.

Sv. Juraj se smatra općenito zaštitnikom od različitih opasnosti, a posebice onih koje nosi rat, more i suđenje, kao i zarazne bolesti. Zaštitinik je vojnika, križara i obrta vezanih uz ratovanja. Zaštitnik je zemlje, usjeva, zelenila, stoke, pastira i ratara.

Na svetkovinu sv. Jurja se običava diljem Hrvatske blagoslivljati konje, a posebice u Slavoniji i Podravini. Blagoslivljaju se i ostala stoka te se u mnogim krajevima životinjama vijencima od cvijeća i zelenila ukrašavaju glave, odnosno stavljaju vijenci oko rogova ili vrata. Neki ljudi poštuju i običaj ranojutarnjeg umivanja u cvijeću. A cvijeće se nerijetko stavlja i na pragove, prozore i vrata. Često uz ovu svetkovinu idu povorke sa glazbom i pjevanjem, ulasci u kuće sumještana sa darivanjem zelenih grančica koje će se stavljati u polja ili staje za dobar urod ili zdravlje stoke, a sa uzvratnim darivanjem članova povorke jajima, slaninom ili novcem. Neki od običaja su i paljenje krijesova kojeg djevojke i mladići preskaču uoči blagdana sa ciljem da se zaštite od groznice. Običaji često uključuju poganske rituale koji spominju vještice, uroke, demone, zmije… Primjerice kupanja u ledenoj vodi za očuvanje zdravlja, bacanje papuče preko kuće kojim djevojka prognozira da li će se udati u toj godini ovisno o tome da li papuča ostaje okrenuta prema kući ili od nje, tetoviranja ruku sa križem (posebice djevojkama kako se nekad radilo u mjestima u kojima su Turci pokušavali silovat ili otimat djevojke pa bi ih pripadnost kršćanstvu odbila), ali i momaka. Još i danas ima žena koje su iz Bosne ili Hercegovine sa istetoviranima križevima na ruci.

Molitve svetom Jurju

Vjerni slugo Božji i nepobjedivi mučeniče, sveti Jurju! Ti si otvoreno i s revnošću odgovorio na Božji dar vjere. Zahvaćen gorljivom ljubavlju prema Isusu Kristu, hrabro si se borio protiv oholosti, laži i prijevare. Ni bol ni mučenje, ni mač ni smrt nisu te mogli rastaviti od nasljedovanja Isusa Krista i njegova evanđelja.

Usrdno te molim da mi, poradi Kristove ljubavi, svojim zagovorom pomogneš da se i ja odlučno opirem svemu lošem; da probleme i patnje koje me pritišću strpljivo nosim kao svoj križ; da me ovozemaljske brige, sebičnost i nevolje ne rastave od Isusove ljubavi prema Bogu i bližnjima.

Hrabri pobjedniče u vjeri, pomaži mi u svladavanju svakoga zla, odagnaj strah u zalaganju za ugrožene, kako bih jednom i ja zadobio Božju blizinu obećanu onima koji ustraju do kraja.

Po Kristu Gospodinu našem!

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh