Brak i odnosi

POSLUŠNOST U BRAKU

SVETI IVAN ZLATOUSTI: Što znači da žena treba slušati muža Poslušna supruga ne čeka naredbe

Foto: Pixabay, Anil sharma 

 

Kad govorimo o tome da žena sluša muža, obično mislimo na poslušnost u vojnom ili političkom smislu: muž daje zapovijedi, a žena ih poslušno izvršava.
Dok ova vrsta poslušnosti može biti prikladna u vojsci, ona je smiješna u intimnom odnosu braka.
Poslušna supruga ne čeka naredbe.

Kad vidi da je muž umoran, potiče ga da se odmori; kad ga vidi uznemirenog, umiruje ga; kad je bolestan, ona ga njeguje i tješi; kad je on sretan i ushićen, ona dijeli njegovu radost

Umjesto toga, pokušava razlučiti muževe potrebe i osjećaje, i odgovara u ljubavi.
Kad vidi da je muž umoran, potiče ga da se odmori; kad ga vidi uznemirenog, umiruje ga; kad je bolestan, ona ga njeguje i tješi; kad je on sretan i ushićen, ona dijeli njegovu radost.

Kad je umorna, trebao bi je osloboditi njezinog rada; kad je tužna, trebao bi je njegovati, nježno je držeći u naručju; kad je ispunjena dobrim raspoloženjem, on bi također trebao dijeliti njeno dobro raspoloženje

Ipak, takva poslušnost ne smije biti ograničena na ženu; muž bi trebao biti poslušan na isti način.
Kad je umorna, trebao bi je osloboditi njezinog rada; kad je tužna, trebao bi je njegovati, nježno je držeći u naručju; kad je ispunjena dobrim raspoloženjem, on bi također trebao dijeliti njeno dobro raspoloženje.

Stoga dobar brak nije stvar jednog partnera koji se pokorava drugom, već oba partnera koja se pokoravaju jedan drugome.

Petar Salečić, izdavačka kuća Kyrios, Facebook; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh