Svetac dana

SVETI PAPA IVAN XXIII. – ZBOG SVOJE LJUBAZNOSTI, JEDNOSTAVNOSTI I DUHOVITOSTI PROZVAN „DOBRIM PAPOM” // „Crkva nije muzej koji treba čuvati, nego vrt koji treba obrađivati…” „Život je hodočašće. Mi smo načinjeni od neba. Ovdje zastajemo kratko vrijeme, a onda nastavljamo putovanje”

Osnovne informacije

• Rođen 1881. u mjestu Sotto il Monte (Italija)
• Preminuo 1963. u Rimu
• Blaženim ga je 2000. proglasio papa Ivan Pavao II.
• Svetim ga je 27. travnja 2014. proglasio papa Franjo
• Trajanje pontifikata: od 1958. do 1963.

Dodatne informacije

• Spomendan: 3. lipnja
• Zaštitnik/zagovornik: nuncijâ, kršćanskog jedinstva

Papa koji se ‘spušta’ među ljude i svima želi biti blizu

Angelo Giuseppe Roncalli rodio se 25. studenog 1881. u malom planinskom selu Sotto il Monte kod Bergama, u seljačkoj obitelji. Angelo je bio četvrto dijete od trinaestero djece.

Nakon što je odabran za papu izjavio je: „…To je poput sna, a opet će sve dok ne umrem biti dostojanstvena stvarnost moga života”. Od samoga početka svoga pontifikata papa Ivan XXIII. unosi velike promjene u Vatikanu. Ono što ga je posebno krasilo je da se ‘spuštao’ među ljude i svima je želio biti blizu.

Drugi vatikanski koncil

Iako su mnogi zbog njegove dobi (77 g.) smatrali da je on „privremeno rješenje”, prevarili su se. Svima je želio biti dobar pastir. „Dobri papa” iste je godine kada je izabran sazvao konzistorij te je imenovao dvadeset tri nova kardinala iz cijeloga svijeta, čime je znatno povećao Kardinalski zbor. Samo tri mjeseca nakon svoga izbora (25. siječnja 1959.) Papa je kardinalima okupljenima u bazilici sv. Pavla izvan zidina objavio svoju odluku o sazivanju Drugog vatikanskog koncila. Ta objava zaprepastila je nazočne kardinale. Štoviše, sazivanje Koncila iznenadilo je sve u svijetu. Svi su nešto očekivali od Pape, ali ne to. Papa je želio provesti obnovu Crkve u odnosu na svijet i dati joj načina da vodi dijalog sa svim ljudima, nevjernicima ili vjernicima drugih vjera ili drugih vjeroispovijesti, te tražiti jedinstvo Rimske crkve s Istočnim crkvama. Svojim je biskupima rekao: „Crkva nije muzej koji treba čuvati, nego vrt koji treba obrađivati…”

„Moj je kovčežić spakiran. Ja sam spreman”

Papa se posljednji put pojavio u javnosti 11. svibnja 1963., kada mu je talijanski predsjednik Antonio Segni dodijelio „Balzam” – nagradu za mir.

Tih dana Papa je rekao svojim suradnicima: „Moje se vrijeme na Zemlji završava. Ali Krist živi i Crkva nastavlja svoje djelo. Duše, duše, Ut omnes unum sint (lat. da sve budu jedno)”. Papine posljednje misli su se ticale i njegovih protivnika: „Ako sam koga povrijedio, molim ga za oprost. Ako je tko bio nezadovoljan mojim stajalištima i mojim djelima, molim ga za strpljivost prema meni. U svojim sam posljednjim satima miran i siguran da me moj Bog neće odbiti u svojoj milosti.”

Deset načela pape Ivana XXIII. za svaki dan

  1. Samo danas trudit ću se proživjeti dan ne želeći riješiti probleme svoga života odjednom.
  2. Samo danas pazit ću najvećom pomnjom na svoje nastupe: otmjen u vladanju, nikoga neću kritizirati, neću druge ispravljati i popravljati … samo sebe sama.
  3. Samo danas bit ću sretan, jer sam siguran da sam stvoren za sreću … ne samo na drugom svijetu nego i na ovom.
  4. Samo danas prilagodit ću se okolnostima, ne zahtijevajući da se one prilagode mojim željama.
  5. Samo danas posvetit ću pet minuta svoga vremena dobrom čitanju; kao što je hrana nužna za život tijela, tako je dobro štivo nužno za život duše.
  6. Samo danas učinit ću dobro djelo, a da to nikome ne kažem.
  7. Samo danas učinit ću nešto što inače ne činim rado; ako u mislima osjetim da sam povrijeđen, trudit ću se da to nitko ne primijeti.
  8. Samo danas načinit ću točan raspored. Možda ga se neću točno držati, ali ću ga napraviti. Izbjegavat ću dva zla: napetu žurbu i neodlučnost.
  9. Samo danas čvrsto ću vjerovati – čak i ako bi okolnosti pokazale suprotno – da se dobrostiva Božja providnost brine za mene kao da nikoga drugog nema na svijetu.
  10. Samo danas neću strahovati. Naročito se neću bojati radovati svemu što je lijepo i vjerovati u dobro. Dano mi je 12 sati da činim dobro; mogla bi me obeshrabriti misao da to moram činiti cijeli život.

Molitva svetom Ivanu XXIII.

Dragi papa Ivane, tvoja je jednostavna i ponizna osobnost odavala miris Boga i u srcu poticala želju za dobrotom.

Često si govorio o ljepoti obitelji okupljenoj oko stola da bi podijelila kruh i vjeru; moli za nas, da u našim domovima ponovno prebivaju prave obitelji.

Ti si široke ruke sijao nadu i poučavao si nas da osluškujemo Božji korak koji priprema novo čovječanstvo; pomozi nam da zdravim optimizmom pobijedimo zlo.

Ljubio si svijet s njegovim svjetlima i sjenama i vjerovao si da je mir moguć; pomozi nam da budemo oruđa mira u kućama i na trgovima.

Ti si očinskom ljubavlju poticao roditelje da pomiluju svoju djecu; tako si dirnuo svijet i podsjetio si nas da su nam ruke darovane ne da bismo udarali, nego da bismo grlili i brisali suze.

Moli za nas, da se ne ograničimo na oplakivanje mraka, nego da upalimo svjetlo, donoseći posvuda Isusa i moleći uvijek Mariju. Amen.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh