Svetac dana

5. SIJEČNJA

Sveti Ivan Nepomuk Neumann – želio je služiti napuštenim dušama u Americi Ivan Nepomuk 1835. godine završio je teologiju u Pragu, a 20. travnja 1836. ukrcao se na brod u francuskoj luci Le Havre i otplovio u Ameriku. Skromni klerik bez dokumenata, koji nije znao, hoće li uopće biti zaređen, napisao je tada: „Obići ću sve američke biskupije. Tražit ću samo da mogu raditi za napuštene duše, bilo Nijemaca, bilo Čeha, bilo Indijanaca. Ako me nitko ne primi, povući ću se u pustinju i tamo činiti pokoru za svoje i tuđe grijehe.“

Sveti Ivan Nepomuk Neumann – veliki misionar Amerike koji je gajio duboku pobožnost prema Euharistiji

Osnovni podaci

Rođen 1811. u Prachaticama (Češka)
Preminuo 1860. u Philadelphiji (SAD)
Blaženim 1963. proglasio papa Pavao VI.
Svetim ga je 1977. proglasio papa Pavao VI.
Pripadao redu redemptorista

Sveti Ivan Nepomuk Neumann, američki biskup, redovnik redemptorist, rođen je 28. ožujka 1811. u Prachaticama, u južnoj Češkoj. Sin Johanna Philippa, Nijemca, tvorničara čarapa i Agnes Lebisch, Čehinje, na krštenju je dobio ime velikog češkog sveca i zaštitnika Češke, Ivana Nepomuka. Imao je brižnu majku, koja je s velikom ljubavlju odgajala svoje šestero djece – četiri kćerke i dva sina. Osnovnu školu polazio je u rodnom gradu, a gimnaziju u gradu České Budějovice. Ondje se je 1831. godine upisao i u sjemenište, a uz sklonost prema svećeničkom zvanju, u njemu se je počela rađati i ljubav prema misionarskom djelovanju. Posebno ga je privlačila Sjeverna Amerika, gdje se je ukazala velika potreba za svećenicima njemačkog jezika.

Odlazak u Ameriku

Ivan Nepomuk 1835. godine završio je teologiju u Pragu, a 20. travnja 1836. ukrcao se je na brod u francuskoj luci Le Havre i otplovio u Ameriku. Skromni klerik bez dokumenata, koji nije znao hoće li uopće biti zaređen, napisao je tada: „Obići ću sve američke biskupije. Tražit ću samo da mogu raditi za napuštene duše, bilo Nijemaca, bilo Čeha, bilo Indijanaca. Ako me nitko ne primi, povući ću se u pustinju i tamo činiti pokoru za svoje i tuđe grijehe.“ Iskrcao se je u New Yorku, 2. lipnja 1836. i odmah se javio njujorškom biskupu Johnu Duboisu, koji ga je već 2. lipnja zaredio za podđakona, 24. lipnja za đakona, a 25. lipnja za svećenika. Biskup je bio sretan zbog novog pastira jer je raspolagao sa samo 36 svećenika na 200 tisuća vjernika u New Yorku i New Jerseyju. Tri dana nakon ređenja, Ivan Nepomuk poslan je za župnika na zapad države New York, u Williamsville, na slapove Niagare, sjeverno od grada Buffala. Stanovao je u brvnari, živio o kruhu i vodi, kilometrima pješačio i jahao od farme do farme, od sela do sela, te je vodio brigu za župljane koji su potjecali iz različitih zemalja i govorili različite jezike.

Gorljivi misionar

Župnik Neumann govorio je 12 jezika pa mu to nije predstavljalo nikakav problem. Posebno veselje njegovim župljanima predstavljao je župnikov jahački stil jer mu zbog sitnog rasta (bio je visok 1,60 metara) noge nisu dopirale do stremena. Njegova župa prostirala se je od jezera Ontarija do Pennsylvanije, na površini od 1450 kvadratnih kilometara. Tamo je zdušno djelovao četiri godine, a zatim se je 1840. godine pridružio redovnicima redemptoristima u Pittsburghu. Redovničke zavjete položio je 16. siječnja 1842. u Baltimoreu (Maryland), a 1844. godine imenovan je poglavarom redemptorističke zajednice u Pittsburghu (Pennsylvania). Bio je poznat po svojoj skromnosti i gorljivom misionarskom djelovanju. 

Brinuo je prije svega za jednostavne i siromašne ljude

Bio je philadelphijski biskup samo osam godina, ali je u tom razdoblju učinio puno toga. Sagradio je stotinjak novih crkava (gotovo po jednu svaki mjesec), otvarao nove župne škole i doveo u svoju biskupiju mnoge redove i kongregacije. U Philadelphiji je i sam, 1855. godine, osnovao novu družbu franjevačkih trećoredica. Omogućio je vjernicima koji nisu govorili engleski crkvene obrede na njihovim jezicima, a brinuo je prije svega za jednostavne i siromašne ljude. Njegova duboka pobožnost prema Euharistiji navela ga je da 1853. godine u svoju biskupiju uvede novi način četrdesetsatnog klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu. Ta se pobožnost svakog tjedna održavala u jednoj župi njegove biskupije pa su se kroz godinu dana izredale sve župe. Biskup Neumann postao je uzorom za cijelu Ameriku i njegove primjere prihvatile su i druge američke biskupije. Taj ‘mali biskup’ iza sebe je ostavio 80 novih župa, stotinjak škola, azila, sirotišta i svratišta; završio je veliku i lijepu katedralu svetog Petra i Pavla u Philadelphiji i uz to otvorio je bogoslovno sjemenište.

Posjetio je, 1854. godine, nakon boravka u Rimu i svoj češki zavičaj, gdje su mu priredili nezaboravni doček. Ostavio je za sobom i tri katekizma, brojna sadržajna pisma i važne poslanice. Silni napori potpuno su ga iscrpili, njegovo je srce klonulo i on je preminuo prerano (srušio se i umro na ulici), u dobi od 48 godina, na današnji dan, 5. siječnja 1860., u Philadelphiji. Sprovod omiljenog biskupa bio je veličanstven, a vjernici su ga odmah počeli častiti i zazivati ga kao pravoga sveca. Njegove relikvije nalaze se u njegovom svetištu, crkvi svetog Petra apostola u Philadelphiji.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh