Svetac dana

5. OŽUJKA

Sveti Ivan Josip od Križa – karizmatik, mistik i ispovjednik Karizmatik i isposnik, bio je duhovni vođa i savjetnik mnogih duša, među njima i nekih svetaca. Omiljeni ispovjednik, obratio je mnogobrojne grešnike. Bio je i vizionar i mistik, te je posjedovao dar proricanja budućnosti i ispitivanja srdaca

Sveti Ivan Josip od Križa – karizmatik, mistik i ispovjednik koji je obratio brojne grešnike

Osnovni podaci

Rođen 1654. u Carlo Gaetano Calosirto (Italija)
Preminuo 1734. u Napulju (Italija)
Blaženim ga je 1789. proglasio papa Pio VI.
Svetim ga je 1839. proglasio papa Grgur XVI.
Pripadao redu franjevaca

Današnji je sveti zaštitnik Ivan Josip od Križa, talijanski franjevac, zaštitnik Ischije. Rođen je na Veliku Gospu, 15. kolovoza 1654. godine, kao Carlo Gaetano Calosirto na vulkanskom otoku Ischiji u Tirenskom moru, udaljenom od Napulja oko 30 kilometara. Sin uglednih roditelja, školovao se je kod redovnika augustinaca, a među svojim se je vršnjacima isticao dubokom i iskrenom pobožnošću. Posebnu pobožnost iskazivao je prema Kristu patniku, a u želji da se što više zbliži s Isusovim mukama, bičevao se je do krvi.

Već kao petnaestogodišnjak odlučio se je za redovnički život i pridružio se franjevačkom redu. Izabrao je bosonoge franjevce, koji su slijedili pokorničke reforme svetog Petra Alkantarskoga. 1670. godine stupio je u njihov napuljski samostan Santa Lucia al Monte i uzeo redovničko ime Ivan Josip od Križa. Godine 1674. osnovao je samostan u Alifeu (Campania) i sudjelovao u njegovoj izgradnji kao jedan od zidara. Za svećenika je zaređen 1677. godine a potom je djelovao kao učitelj novaka, gvardijan samostana i provincijal.

Vizionar i mistik

Otvorio je nekoliko redovničkih kuća u Napulju i usrdno se trudio oko poboljšanja i stege redovničkog života. Karizmatik i isposnik, bio je duhovni vođa i savjetnik mnogih duša, među njima i nekih svetaca. Omiljeni ispovjednik, obratio je mnogobrojne grešnike. Bio je i vizionar i mistik, te je posjedovao dar proricanja budućnosti i ispitivanja srdaca; doživio je mnoge ekstaze, levitacije i bilokacije. Pripisuju mu se brojna čudesa, ozdravljenja i ukazanja u kojima je susretao Isusa i Mariju. Preminuo je na današnji dan, 5. ožujka 1734. godine, u samostanu Santa Lucia al Monte u Napulju. Blaženim ga je 1789. proglasio papa Pio VI., a svetim 1839. papa Grgur XVI. Zaštitnik je otoka Ischije te mnogih župa i crkava diljem Italije i svijeta.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh