Svetac dana

31. SIJEČNJA

Sveti Ivan Bosco – zaštitnik mladih Djelovao je u Torinu, a svoju djelatnost usmjerio je na odgajanje i duhovnu skrb siromašne i napuštene djece i mladeži. Majstor preventivnoga odgojnog i obrazovnog sustava, protivio se tjelesnom kažnjavanju i nastojao svoje štićenike udaljiti od okruženja koje ih je navodilo na krivi put

Sveti Ivan Bosco – zaštitnik mladih

Osnovni podaci


Rođen 1815. u Becchiju (Italija)
Preminuo 1888. u Torinu (Italija)
Blaženim ga je 1929. proglasio papa Pio XI.
Svetim ga je 1934. proglasio papa Pio XI.

Rođen je 16. kolovoza 1815. u siromašnoj seljačkoj obitelji kao Giovanni Melchiorre Bosco u talijanskom selu Becchi, dijelu gradića Castelnuovo d’Asti (danas Castelnuovo Don Bosco, Pijemont), dvadesetak kilometara od Torina. U drugoj godini ostao je bez oca pa se zajedno s majkom od radnog djetinjstva bavio poljskim poslovima. Mali Giovanni bio je spretan i živahan dječak pa su ga voljeli i stari i mladi. Sa 11 godina izrazio je želju da postane svećenik. Svakodnevno je prevaljivao osam kilometara kako bi kod jednog svećenika učio latinski, a u 13. godini počeo je raditi kao sluga kako bi zaradio za školovanje. Najradije je čuvao krave, jer je tada imao vremena za čitanje pa bi čitao knjigu za knjigom. Do najbliže latinske škole svakodnevno je morao pješačiti 20 kilometara.

Svoju djelatnost usmjerio je na odgajanje i duhovnu skrb siromašne i napuštene djece i mladeži

Kao gimnazijalac u Chieri postizao je velike uspjehe, izvanredno je poznavao latinske i talijanske klasike te je naučio svirati mnoga glazbala. Osnovao je „klub veseljaka‟, izvrsno pjevao, jahao, naučio hodati po užetu, sastavljao melodije i stihove, izučio nekoliko zanata, vještinu pravljenja pića, pralinea, sladoleda, uvezivanja knjiga i izrade igračaka. Sva ta umijeća poslije su mu pomogla u radu s mladima. Godine 1841. postao je svećenik. Djelovao je u Torinu, a svoju djelatnost usmjerio je na odgajanje i duhovnu skrb siromašne i napuštene djece i mladeži. Majstor preventivnoga odgojnog i obrazovnog sustava, protivio se tjelesnom kažnjavanju i nastojao svoje štićenike udaljiti od okruženja koje ih je navodilo na krivi put.

Pridavao je važnost usavršavanju i odgoju cijele osobe, njezina duha i tijela

Pridavao je važnost usavršavanju i odgoju cijele osobe, njezina duha i tijela. Zagovarao je često ispovijedanje i pričešćivanje. Njegova blagost i nesebična ljubav ubrzo je privukla mnoge besprizorne dječake, besposličare i uličare. Kod don Bosca nikada nije bilo dosadno. On je sa svojim štićenicima znao pjevati, igrati se, učiti, moliti i odlaziti na izlete. Njegova vrata uvijek su im bila otvorena, srce još i više, te im je uvijek bio na raspolaganju. U Torinu je 1859. osnovao Družbu salezijanaca, 1876. laički pokret, Salezijanske suradnike, a sa svetom Marijom Domenicom Mazzarello 1872. žensku granu svoje kongregacije, Kćeri Marijine. Družbu je nazvao prema svome duhovnom i pastoralnom uzoru, svetom Franji Saleškom.

Zaštitnik je mladeži, dječaka, školske djece, studenata, nakladnika…

Cilj salezijanske družbe jest odgoj djece i mladeži, rad u školama, izdavanje odgojnih i vjerskih knjiga te misijska djelatnost. Uživao je glas uzornog, modernog svećenika i apostola mladeži. Mnogo je učinio i kao posrednik pomirenja između Crkve i talijanske države. Preminuo je na današnji dan, 31. siječnja 1888., u Torinu. Papa Pio XI. proglasio ga je blaženim 1929., a svetim 1934. Zaštitnik je mladeži, dječaka, školske djece, studenata, šegrta, nakladnika, težaka, i mnogih naselja, učilišta, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Zagreb – Podsused, Žepče). Salezijanska družba svetog Ivana Bosca s više od 17 tisuća članova danas je jedna od najbrojnijih i najvitalnijih redovničkih zajednica u Kristovoj Crkvi. Djeluju u 129 zemalja na svim kontinentima. Svoj rad u našim krajevima salezijanci su započeli 1913. u Rovinju, 1918. u Rijeci, a 1922. u Zagrebu.

Molitva don Boscu za otkrivanje životnog poziva

Gospodine Bože, ti stvaraš čovjeka i ti ga pozivaš. Meni nije jasno kamo me zoveš, ne znam put kojim trebam poći, a mnoge me stvari privlače i zbunjuju obećanjima varljive sreće. Po zagovoru svetog Ivana Bosca, koji je mladima pomogao otkriti vlastiti životni poziv, pomozi mi da upoznam tvoju volju i daj mi hrabrosti da je odlučno slijedim.

Daj da pronađem onu istinsku radost, koja se rađa kada život darujemo drugima poradi tvojega Imena. Amen.

Sveti Ivane Bosco, moli za nas!

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

  • 130
  •  
  •  
  •  
Na vrh