Svetac dana

13. SIJEČNJA

Sveti Hilarije – bio je poganin sve dok nije upoznao Bibliju Kada je dobro upoznao Sveto pismo, krstio se je zajedno sa svojom obitelji i postao gorljivim kršćaninom. Za biskupa je izabran oko 353. godine. Jedan je od najznačajnijih protivnika krivovjernog arijanizma, prozvan „maljem arijanaca“

Sveti Hilarije – crkveni naučitelj i gorljivi protivnik krivovjernog arijanizma

Današnji sveti zaštitnik je Hilarije, biskup Poitiersa, starokršćanski teolog i crkveni naučitelj. Rodio se je oko 300. godine u galskom naselju Pictaviumu, današnjem Poitiersu, gradu u zapadnom dijelu središnje Francuske. Rođen je u bogatoj poganskoj obitelji, završio je najviše škole, oženio se i dobio djecu (među njima i kćerku Abru, kasnije redovnicu i sveticu). Kad je dobro upoznao Sveto pismo, krstio se je zajedno sa svojom obitelji i postao gorljivim kršćaninom. Za biskupa je izabran oko 353. godine. Jedan je od najznačajnijih protivnika krivovjernog arijanizma (osnovna zabluda arijanizma sastoji se u pogrešnom mišljenju da je Sin, Logos kao druga božanska osoba podređen Ocu, te da postoji vrijeme u kojem Sina nije bilo[1]), prozvan „maljem arijanaca“. Zbog opiranja njegovim namjerama o priznanju arijanizma u Galiji i njegovom miješanju u crkvene poslove, car Konstantin II. 356. godine prognao ga je u Frigiju (Mala Azija), ali ga je car Julijan vratio u Poitiers.

Crkveni naučitelj

Po povratku iz progonstva, 361. godine, bio je svečano dočekan i posvuda slavljen. Obratio je na kršćanstvo mnoge nevjernike i pogane. Znatno je pridonio razvoju redovništva u Galiji. Od njegovih mnogobrojnih spisa posebno se ističe djelo „O Trojstvu“ (12 knjiga, 359/360). Napisao je i vrijedan komentar Evanđelju svetog Mateja te „Raspravu o otajstvima“. Bio je i pjesnik, prvi latinski pisac himni. Preminuo je u Poitiersu 368. godine. Prozvan je „Atanazijem Zapada“, a papa Pio IX. 1851. godine proglasio ga je crkvenim naučiteljem.

[1] Izvor: Ofm.hr

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh