Svetac dana

19. SIJEČNJA

Sveti Henrik iz Uppsale – apostol Finske i Švedske Henrik je pokopan u Nousiainenu, a na njegovom grobu dogodila su se mnoga čuda. Godine 1300. njegove relikvije prenesene su u finski grad Turku i pohranjene u tamošnjoj katedrali. Štuju ga i katolici i protestanti.

Sveti Henrik iz Uppsale – apostol Finske i Švedske

Danas slavimo svetoga Henrika iz Uppsale, biskupa i mučenika, apostola Finske i Švedske. Rodom iz Engleske, poslan je iz Rima sa zadatkom da širi radosnu vijest u skandinavskim zemljama. Putovao je 1151. na daleki Sjever s papinskim legatom, kardinalom Nicholasom Breakspearom, budućim papom Hadrijanom IV. Postao je biskupom švedskog grada Uppsale 1152. i djelovao kao misionar Švedske i Norveške. Prema predaji, bio je prijatelj švedskog kralja Erika IX. Svetog, i pratio ga je 1154. u borbu protiv finskih gusara. Erik je Fincima ponudio prijateljstvo i kršćansku vjeru, ali oni su izabrali rat. U tom su ratu poraženi, a Henrik se kao misionar posvetio evangelizaciji Finske. 

Omiljeni propovjednik, širio je Kristovu vjeru i krstio narod. Sagradio je crkvu u Nousiainenu (zapadna Finska), koji je postao njegovim sjedištem. Prema predaji, umorio ga je sjekirom, 20. siječnja 1156., na ledu jezera Köyliö u zapadnoj Finskoj finski vojnik imenom Lalli, kojeg je izopćio iz Crkve zbog ubojstva. Prema legendi Lalli je živio dugo, ali su ga cijelog života za kaznu uznemiravali miševi i na kraju se od očaja utopio, iako postoje i drugačije verzije priče.

Na njegovom grobu dogodila su se mnoga čudesa

Henrik je pokopan u Nousiainenu, a na njegovom grobu dogodila su se mnoga čudesa. Godine 1300. njegove relikvije prenesene su u finski grad Turku i pohranjene u tamošnjoj katedrali. Od 1296. u papinskim dokumentima spominje se kao svetac. Štuju ga i katolici i protestanti. Zaštitnik je Finske i mnogih skandinavskih naselja, župa i crkava (u Finskoj, Švedskoj, Norveškoj i Danskoj).

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh