Svetac dana

29. LISTOPADA

Sveti Gaetano Errico ‒ čovjek milosrđa i apostol ispovijedi Utemeljio je misionarsku družbu Srca Isusova i Marijina

Sveti Gaetano Errico, talijanski svećenik, utemeljitelj misionarske družbe Srca Isusova i Marijina, rođen je 19. listopada 1791. u Secondiglianu, u sjevernom predgrađu Napulja, kao drugo od devetero djece Pasqualea, malog tvorničara tjestenine i Marije Marseglia, tkalje. Bio je dobar i pobožan dječak koji je rado pomagao ocu u poslu i majci u čuvanju mlađe braće. Već u četrnaestoj godini poželio je postati svećenikom, ali ga zbog mladosti u svoje redove nisu primili ni kapucini ni redemptoristi. Od šesnaeste godine školovao se u nadbiskupskom sjemeništu u Napulju i svaki dan hodao osam kilometara do škole i osam kilometara kući.


Tijekom molitve, 1818. godine, ukazao mu se je sveti Alfonz Marija Liguori i prenio mu želju da sagradi crkvu Mariji Žalosnoj i osnuje novu redovničku družbu

Za svećenika je zaređen 23. rujna 1815. u Napulju. Od 1816. bio je župnik u rodnom Secondiglianu, a od 1819. radio je i kao učitelj u mjesnoj školi. Naročitu brigu vodio je za teške bolesnike i zatvorenike koje je često pohađao, te neumorno i strpljivo ispovijedao u napuljskim bolnicama i tamnicama. Bio je čovjek milosrđa i apostol sakaramenta ispovijedi. Živio je strogo, pokornički, a bio je savjetnik kardinala, biskupa i napuljskog kralja Ferdinanda. Svake godine provodio je duhovne vježbe kod otaca redemptorista u gradu Paganiju (provincija Salerno).

Izgradnja crkve posvećene Žalosnoj Gospi

Tijekom molitve, 1818. godine, ukazao mu se je sveti Alfonz Marija Liguori i prenio mu želju da sagradi crkvu Mariji Žalosnoj i osnuje novu redovničku družbu. Gaetano je 1828. i pored mnogih zapreka žarko prionuo poslu i crkva Žalosne Gospe u Secondiglianu (Chiesa dell’Addolorata a Secondigliano) napokon je sagrađena i posvećena 9. prosinca 1830. Postala je omiljeno proštenište i odredište brojnih hodočasnika iz svih krajeva Italije i svijeta, a Žalosnoj Gospi i svetom Gaetanu pripisuju se mnoga čudesa. Osnovao je u Secondiglianu 1833. i družbu Misionara Presvetih Srdaca Isusa i Marije (Missionari dei Sacri Cuori di Gesù e Maria) i postao njezin prvi poglavar. Njegovi misionari djeluju i danas u Europi, Južnoj i Sjevernoj Americi, Africi i Aziji, s više od 120 članova u dvadesetak kuća. Sveti Gaetano Errico preminuo je na današnji dan, 29. listopada 1860. u svojem Secondiglianu. Blaženim ga je 2002. proglasio papa Ivan Pavao II, a svetim 2008. papa Benedikt XVI.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh