Svetac dana

16. SIJEČNJA

Sveti Fursa – u svojim je viđenjima gledao prizore neba i pakla Bio je poznat po svojim viđenjima, ekstazama, brojnim čudesima i ozdravljenjima. U svojim vizijama doživio je neizmjernu borbu dobra i zla, s prizorima neba i pakla. Njegova viđenja znatno su utjecala na Danteovo stvaralaštvo...

Sveti Fursa – irski benediktinac, misionar i mistik

Sveti Fursa – irski redovnik, benediktinac, misionar i mistik, rođen je oko 597. u Clonfertu, malom selu u zapadnoj Irskoj, u kraljevskoj obitelji, kao sin Fintana – kralja Munstera, i Gelges – kraljevne iz Connachta. Krstio ga je i odgajao sveti Brendan Moreplovac, očev stric. Stupio je u benediktinski red, postao svećenik i godinama kao opat upravljao samostanom Rathmat, u biskupiji Tuam. Dvanaest godina djelovao je kao misionar u Irskoj a osnivao je i brojne samostane. Zajedno sa svojom braćom – svetim Foillanom i svetim Ultanom, uputio se 633. u istočnu Englesku, gdje je uz pomoć kralja Istočne Anglije Sigeberhta, utemeljio opatiju Cnobheresburg (danas Burgh Castle u Norfolku) i mnoge druge samostane. Vođenje opatije prepustio je Foilanu, a Ultan i on živjeli su neko vrijeme kao pustinjaci.

Viđenja, ekstaze, čudesa, ozdravljenja…

U Francusku je otišao oko 645. i ondje uz podršku franačkog kralja Klodviga II. utemeljio glasoviti samostan u Lagnyju na rijeci Marni, nedaleko od Pariza. Odazvao se pozivu pariškog biskupa i postao njegov generalni vikar. Bio je poznat po svojim viđenjima, ekstazama, brojnim čudesima i ozdravljenjima. U svojim vizijama doživio je neizmjernu borbu dobra i zla, s prizorima neba i pakla. Njegova viđenja znatno su utjecala na Danteovo stvaralaštvo. O Fursinom životu i djelu opširno i pohvalno pisao je i veliki crkveni naučitelj, sveti Beda Časni. Preminuo je 650. u Mézerollesu za vrijeme misionarskog putovanja, a pokopan je u Péronneu. Na njegovom grobu dogodila su se mnoga čudesa. Sveti Fursa zaštitnik je grada Péronnea, a njegov lik nalazi se i na gradskoj zastavi.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh