Svetac dana

16. SIJEČNJA

Sveti Fursa – irski benediktinac, misionar i mistik Bio je poznat po svojim viđenjima, ekstazama, brojnim čudesima i ozdravljenjima. U svojim vizijama doživio je neizmjernu borbu dobra i zla, s prizorima neba i pakla. Njegova viđenja znatno su utjecala na Danteovo stvaralaštvo...

Sveti Fursa – irski benediktinac, misionar i mistik

Sveti Fursa – irski redovnik, benediktinac, misionar i mistik, rođen je oko 597. u Clonfertu, malom selu u zapadnoj Irskoj, u kraljevskoj obitelji, kao sin Fintana – kralja Munstera, i Gelges – kraljevne iz Connachta. Krstio ga je i odgajao sveti Brendan Moreplovac, očev stric. Stupio je u benediktinski red, postao svećenik i godinama kao opat upravljao samostanom Rathmat, u biskupiji Tuam. Dvanaest godina djelovao je kao misionar u Irskoj a osnivao je i brojne samostane. Zajedno sa svojom braćom – svetim Foillanom i svetim Ultanom, uputio se 633. u istočnu Englesku, gdje je uz pomoć kralja Istočne Anglije Sigeberhta, utemeljio opatiju Cnobheresburg (danas Burgh Castle u Norfolku) i mnoge druge samostane. Vođenje opatije prepustio je Foilanu, a Ultan i on živjeli su neko vrijeme kao pustinjaci.


Viđenja, ekstaze, čudesa, ozdravljenja…

U Francusku je otišao oko 645. i ondje uz podršku franačkog kralja Klodviga II. utemeljio glasoviti samostan u Lagnyju na rijeci Marni, nedaleko od Pariza. Odazvao se pozivu pariškog biskupa i postao njegov generalni vikar. Bio je poznat po svojim viđenjima, ekstazama, brojnim čudesima i ozdravljenjima. U svojim vizijama doživio je neizmjernu borbu dobra i zla, s prizorima neba i pakla. Njegova viđenja znatno su utjecala na Danteovo stvaralaštvo. O Fursinom životu i djelu opširno i pohvalno pisao je i veliki crkveni naučitelj, sveti Beda Časni. Preminuo je 650. u Mézerollesu za vrijeme misionarskog putovanja, a pokopan je u Péronneu. Na njegovom grobu dogodila su se mnoga čudesa. Sveti Fursa zaštitnik je grada Péronnea, a njegov lik nalazi se i na gradskoj zastavi.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

  • 4
  •  
  •  
  •  

Portal Book.hr osim tekstova iz tiskanoga izdanja časopisa Book, nudi dodatne zanimljive i važne teme. Naša je želja doprijeti do ljudi, posebno mladih, koji su iz bilo kojeg razloga privremeno ili trajno odustali od Boga i/ili Crkve; želimo im ponuditi Božju riječ na način na koji će je moći shvatiti i prihvatiti. Jednako tako želimo onima koji su u vjeri pomoći da ustraju i da napreduju u svojem odnosu prema Bogu i prema Crkvi.

Ponosni član obitelji Rhema

Zaklada Rhema

Pratite nas

Pratite nas na Facebooku Pratite nas na Instagramu Pratite nas na Twitteru Pratite nas na Youtubeu

Kontakt

PORTAL I ČASOPIS BOOK
Franje Gažija 2
48 000 Koprivnica, HrvatskaTelefon: +385 (0)95 206 5421 | +385 (0)48 210 104

Sva prava pridržana © 2017. Ustanova Kristofori. Izrada: Kosinus.hr

Na vrh