Svetac dana

24. TRAVNJA // Sveti Fidel Sigmaringenski, mučenik

Sv, Fidelius Signaringenski, mučenik

Sveti Fidel Sigmaringenski rodio se 1578. godine u tada vrlo malom gradiću Sigmaringenu na Dunavu u kneževini Hohenzollern u Njemačkoj kao Marko Roya. Otac mu je bio Ivan Roya, bogati hotelijer iz Adlera, član gradske uprave i gradski načelnik, a majka Genoveva Rosenberger, iz protestantskoga grada Tubingena, koja se obratila na katoličanstvo nakon udaje. Budući svetac Marko bio je peti od šestero djece u obitelji.


Kada bi ga neki siromah zatražio komad odjeće, on bi često darovao vlastitu. Iako je završio studij prava i postao izvrstan pravnik, nije mnogo zarađivao jer je kao pravedan i pobožan kršćanin radije besplatno branio siromašne nego bogate ljude za velik novac. Zato su ga zvali odvjetnik siromašnog čovjeka. Zbog niza negativnih iskustava, te zbog ponašanja beskrupuloznih kolega, koji su besramno branili slučajeve samo kako bi se domogli što više novca, on sve više gubi zanimanje za svoju pravničku službu i sve više razmišlja o redovničkom životu. Tada je pročitao djelo isusovca Jeronima Piattija o posvećenom životu, i na koncu je, u 35. godini života, odlučio pravničko odijelo zamijeniti habitom fratara kapucina. Ušao je u samostan u Freiburgu gdje se zavjetovao na poslušnost, siromaštvo i živio je pokoru. U tom su gradu vjerska i politička pitanja dijelila katolike i kalviniste. Fra Fidel je bio izvrstan propovjednik, te je sve pozivao na jedinstvo, no njegove su propovijedi u okružju neistomišljenika bile shvaćene kao podrška i politička vjernost caru, koji je stao na stranu katolika.

Polje njegova rada bilo je u današnjoj Švicarskoj, oko Seewisa ili Doline livada. Fra Fidel je naročito dvjema stvarima navukao na se gnjev inovjeraca: obraćenjem baruna Rudolfa von Salisa, i dekretom koji je izdao guverner Baldiron, koji je katolicima išao veoma u prilog. Stoga 23. travnja 1622. neki inovjerci iz Seewisa pođoše u Grüsch i, glumeći želju za obraćenjem, na prijevaru domamiše u svoju crkvu oca Fidela da im ondje propovijeda. On se hrabro odazvao, iako je u srcu slutio da će to tragično završiti. Njegova je propovijed doista bila prekinuta; u crkvi je nastao metež i jedan inovjerac je pucao u njega, ali ga nije pogodio. Otac Fidel je sišao s propovjedaonice te izišao iz crkve. Ondje ga je opkolilo 25 naoružanih ljudi te su s mačevima i željeznim štapovima nahrupili na njega i ubili ga. Otac Fidel je molio: „Oče, oprosti im jer ne znaju što čine!” Tog su dana kapucini dobili svoga prvog mučenika.

Blaženim ga je 12. ožujka 1729. proglasio Benedikt XIII., a svetim 29. lipnja 1746. Benedikt XIV.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh