Svetac dana

14. SIJEČNJA

Sveti Feliks iz Nole – iako je umro prirodnom smrću, proglašen je mučenikom… Rodio se početkom III. stoljeća u Noli, kao stariji sin Hermiasa, umirovljenog vojnika iz Sirije. Nakon očeve smrti prodao je veći dio imovine i zaradu podijelio siromasima...

Sveti Feliks iz Nole – mučeništvom je posvjedočio vjeru u Krista

Današnji je sveti zaštitnik Feliks iz Nole, talijanskog grada u blizini Napulja. Rodio se je početkom III. stoljeća u Noli, kao stariji sin Hermiasa, umirovljenog vojnika iz Sirije. Nakon očeve smrti prodao je veći dio imovine i zaradu podijelio siromasima. Za svećenika ga je zaredio biskup, sveti Maksim iz Nole. Kad je Maksim pobjegao u planine, kako bi izbjegao progonu cara Decija, progonitelji su uhvatili, mučili i bičevali Feliksa. Prema legendi, iz tamnice ga je oslobodio anđeo, kako bi mogao pomoći bolesnom i napuštenom biskupu.

Kraj progona

Feliks se zajedno s Maksimom sakrio u jednu ruševinu. Na ulazu u tu ruševinu pauk je na brzinu spleo mrežu, pa su vojnici koji su tragali za kršćanima odustali su od potrage.

Decijev progon završio je njegovom smrću, 251. godine, pa su Feliks i Maksim mogli napustiti svoje skrovište. Nakon Maksimove smrti Feliks je djelovao kao svećenik, obrađivao svoju zemlju i naročitu brigu posvetio siromasima. Iako je oko 255. godine umro prirodnom smrću u Noli, zbog svega što je proživio i pretrpio za vjeru, smatra se mučenikom. 

Paulin iz Nole (oko 354-431) sačuvao je najviše podataka o životu svetog Feliksa. Kao vratar crkve posvećene svetom Feliksu svjedočio je čudesima i štovanju koje su mu iskazivali brojni hodočasnici. Svetog Feliksa zazivaju u slučaju krivokletstva, kleveta, laži i lažnih svjedočenja, a zaštitnik je mnogih naselja, župa i crkava.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh