Svetac dana

20. VELJAČE

Sveti Euherije iz Orléansa Od malih je nogu bio pobožan i proučavao Sveto pismo (naročito je volio poslanice svetog Pavla) i težio monaškom životu. Povukao se 714. u benediktinsku opatiju Jumièges. Nakon sedam godina, 721., na zahtjev građana Orléansa, a uz pristanak franačkog vladara, majordoma Karla Martela, Euherije je protiv svoje volje izabran za biskupa svojega rodnog grada Orléansa...

Sveti Euherije iz Orléansa – od najranije je mladosti bio pobožan i proučavao Sveto pismo

Sveti Euherije iz Orléansa, redovnik benediktinac, biskup, rodio se oko 687. u Orléansu, u bogatoj merovinškoj obitelji. Prema legendi, njegovoj se majci u vrijeme trudnoće ukazao anđeo i navijestio da će joj sin postati biskup i svetac. Nećak Suavarica, biskupa Auxerrea, Eucher je od malih nogu bio pobožan i proučavao Sveto pismo (naročito je volio poslanice svetog Pavla) i težio monaškom životu. Povukao se 714. u benediktinsku opatiju Jumièges. Nakon sedam godina, 721., na zahtjev građana Orléansa, a uz pristanak franačkog vladara, majordoma Karla Martela, slavnog pobjednika nad Arapima u bitki kod Toursa, Euherije je protiv svoje volje izabran za biskupa svojega rodnog grada Orléansa.


Pripisuju mu se mnoga čudesa

Kao biskup bio je iznimno aktivan i često je pohađao samostane u svojoj biskupiji. Prve godine njegova biskupovanja protekle su u miru, a zatim je pao u nemilost Karla Martela jer se usprotivio njegovoj samovolji i prisvajanju crkvene imovine. Karlo Martel 737. prognao je Euherija najprije u Köln, a potom u Liège. Na kraju se sveti Euherije povukao u opatiju Sint-Truiden (danas provincija Limburg u Flandriji, Belgija). Ondje je proveo ostatak života u molitvi i kontemplaciji, i preminuo na današnji dan, 20. veljače 743. godine. Pripisuju mu se mnoga čudesa, a na njegov grob u crkvi Naše Gospe u Sint-Truidenu dolaze brojni hodočasnici. Posvećene su mu mnoge župe, crkve i kapele u Belgiji i Francuskoj.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh