Svetac dana

25. OŽUJKA

Sveti Dizma – obraćeni razbojnik Jedini svetac za kojeg se pouzdano zna da je završio u raju, iako se to u njegovu slučaju dogodilo u posljednji čas…

Sveti Dizma – obraćeni razbojnik, razapet s desne strane Isusova križa

Sveti Dizma obraćeni je razbojnik, koji je bio raspet s desne strane Isusova križa. Prema predaji rodio se je u razbojničkoj obitelji, koju je Sveta obitelj susrela na svojem bijegu u Egipat. Bunar s vodom kojom je Marija prala malog Isusa postao je čudotvoran, pa su mnogi bolesnici dolazili po nju i ozdravljali. Legenda govori da su po tu vodu došli i Dizmini roditelji, a kad ju je njihov bolesni sin kušao, ozdravio je. Stoga su i razbojnici pustili Svetu obitelj da mirno nastavi svoj put. Prošle su mnoge godine, a Dizma je poslije i sam upao u loše društvo. Postao je član razbojničke bande u Izraelu, ali za razliku od drugog člana te bande, Geste (Gestasa), nikada nije bio nasilan. I Dizma i Gestas raspeti su zajedno sa Spasiteljem svijeta. Evanđelje ne navodi zločine zbog kojih su bili raspeti, ali je sigurno da su bili razbojnici, pljačkaši, a možda i ubojice. O tome govori i težina njihove kazne: smrt na križu, najokrutnija smrt. Na Kalvariji se Dizma divio Isusovoj strpljivosti i blagosti. On je u Isusu raspetom prepoznao obećanog Mesiju. Sa svojeg križa branio je Isusa od napada i uvreda lijevog razbojnika Gestasa.

„Isuse, sjeti me se kada dođeš u svoje kraljevstvo!“

O tome izvještava sveti Luka: „Jedan od obješenih zločinaca vrijeđao je Isusa: ‘Zar nisi ti Mesija? Spasi sebe i nas!’ Tada drugi progovori i ukori ga: ‘Zar se Boga ne bojiš, ti koji podnosiš istu kaznu? Mi smo ovdje po pravdi, jer primamo zasluženu plaću za svoja djela. Ali ovaj nije nikakva zla učinio.’ Pa nadoda: ‘Isuse, sjeti me se kada dođeš u svoje kraljevstvo!’ A Isus mu reče: ‘Zaista, kažem ti, danas ćeš sa mnom biti u raju!’“ (Lk 23, 39-43). U riječima dobrog razbojnika jasno se nazire kajanje, osuda vlastitih zlih čina, primanje kazne kao zadovoljštine za počinjene nepravde te vjera u Isusa Krista, Gospodina i Kralja, koji ima svoje kraljevstvo. Takvo kajanje pribavilo je tom razbojniku ne samo Isusovo oproštenje nego i ulazak u njegovo kraljevstvo, a tamo ulaze samo sveti.

O desnom razbojniku poslije su pisali mnogo i lijepo i velikani Crkve, među njima i sveti Augustin, sveti Leon Veliki, sveti Ivan Zlatousti, sveti Ciprijan i sveti Toma Akvinski. Svi oni u dobrom razbojniku vide primjer savršena pokajanja, koje briše sve grijehe. On je zapravo jedini svetac za kojeg se pouzdano zna da je završio u raju, iako se to u njegovu slučaju dogodilo u posljednji čas. Sveti Dizma, dobri razbojnik, stekao je mnoge časne naslove pa je tako postao „prijatelj Isusa Krista, sudrug Isusova mučeništva, tužitelj Isusovih mučitelja, čuvar raja, Gospodinov prorok, odvjetnik i branitelj, Isusov pobočnik, orao koji leti u nebo“. Svetog Dizmu štuju diljem svijeta.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh