Svetac dana

5. LIPNJA

Sveti Bonifacije – mučenik čija je krv postala temelj širenju kršćanstva u germanskim zemljama U proljeće 754. ponovo je otišao na Sjever, a pratili su ga mnogi redovnici. Njihova žetva bila je velika. On i njegova 53 pratitelja utaborili su se nedaleko od morske obale i očekivali novokrštenike za sakrament potvrde. Umjesto njih u tabor je provalila četa razbojnika i sve poubijala…

Sveti Bonifacije – mučenik čija je krv postala temelj širenju kršćanstva u germanskim zemljama

Današnji je sveti zaštitnik Bonifacije, benediktinac, misionar, „apostol Njemačke“. Rođen je oko 672. godine kao Winfrid u engleskom gradu Creditonu (Devon), kada je kršćanska kultura u Engleskoj bila u punom cvatu. Odgojen je u benediktinskim samostanima u Exeteru i Nurslingu, u kraljevini Wessex, te je i sam postao benediktinac. Već 716. pošao je kao misionar u Friziju, ali se je ubrzo vratio u Englesku. Papa Grgur II. poslao ga je 719. kao vjerovjesnika germanskim plemenima. Tada je odabrao redovničko ime Bonifacije.

Njemačko gospodarstvo, kultura i umjetnost uvelike su zasnovani na temeljima koje je postavio sveti Bonifacije

Nakon uspješnih misija u Tiringiji, Friziji i Hessenu, papa ga je u Rimu 722. posvetio za biskupa. Osnivao je po Njemačkoj benediktinske opatije, muške i ženske samostane, utemeljio i organizirao biskupije (Freising, Regensburg, Salzburg, Würzburg, Erfurt). U njegovim nastojanjima mnogo mu je pomogao franački vladar Karlo Martel, djed Karla Velikog. Njemačko gospodarstvo, kultura i umjetnost uvelike su zasnovani na temeljima koje je postavio sveti Bonifacije. Njegova najdraža zadužbina bio je samostan u Fuldi (Hessen), polazna točka za mnoga misijska putovanja po germanskim zemljama. Kao prvi nadbiskup Mainza (od 745.), reorganizirao je Crkvu i kler u Franačkoj, a 751. pomazao je Pipina za franačkog kralja.

Mučenička smrt

U proljeće 754. ponovo je otišao na Sjever, a pratili su ga mnogi redovnici. Njihova žetva bila je velika. On i njegova 53 pratitelja utaborili su se nedaleko od morske obale gdje su očekivali novokrštenike koji su trebali primiti sakrament potvrde. Umjesto njih u tabor je provalila četa razbojnika i sve ih poubijala. Tako je Bonifacije svoju ogromnu i svestranu djelatnost na posljednjem misionarskom pohodu zapečatio i vlastitom krvlju koja je postala temeljem širenja kršćanstva u germanskim zemljama. Ubijen je na današnji dan, 5. lipnja 754., u Dokkumu (Nizozemska). Pokopan je u Fuldi, a njegovo posljednje počivalište posjećuju mnogi hodočasnici. Tamo se čuva i Sveto pismo kojim je štitio glavu dok su ga ubijali. Zaštitnik je Njemačke, pivara, krojača, te mnogih biskupija, naselja, župa i crkava diljem svijeta.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh