Svetac dana

SVETI BONIFACIJE – BISKUP, MUČENIK, OTAC I UTEMELJITELJ KRŠĆANSTVA U NJEMAČKOJ // Često doživljavate neuspjeh, obeshrabreni ste, i nemate volje nastaviti dalje? Izrecite kratku molitvu današnjem svecu… Kako učiti iz obeshrabrenja i neuspjeha?

Često puta ste obeshrabreni, doživjeli ste neuspjeh i nemate volje nastaviti dalje? Izrecite kratku molitvu današnjem svecu…

Osnovne informacije

• Rođen 675. u Devonu (Engleska)
• Preminuo 755. u Friziji (Njemačka)
• Pripadao redu benediktinaca

Dodatne informacije
• Spomendan: 5. lipnja
• Zaštitnik države: Njemačke
• Zaštitnik/zagovornik: pivara, Fulda i Svjetskog dana mladosti

„Gospodin je došao da oganj donese na zemlju. Taj spasonosni oganj gori u tebi”

Sveti Bonifacije rodio se u Engleskoj kad je ondje kršćanska kultura bila već u punom cvatu. Odgojen je u benediktinskim samostanima, a u zreloj dobi odlučuje se za misije na europskom tlu među Germanima u današnjoj Njemačkoj. Kasnije od samoga pape Grgura II. dobiva pismenu punomoć za misijski rad među Germanima. U tom dokumentu piše: „Gospodin je došao da oganj donese na zemlju. Taj spasonosni oganj gori u tebi. Mi ti naređujemo da s njime pođeš k narodima koji su još zarobljeni zabludom nevjere.”

Kad se dva sveca udruže…

Bonifacijev misijski rad sastojat će se u tome da te, već pokrštene Germane dovede do dubljih spoznaja kršćanskih istina i do pravoga života iz vjere. Za tu svrhu osnivao je na njemačkom tlu benediktinske opatije, iz kojih je onda ižarivala kršćanska uljudba i kršćanski život.

Osnivao je i ženske samostane za benediktinke, pri čemu je imao naročitu pomoć od svete Liobe, žene hrabre i pune duha. Njoj Nijemci zahvaljuju prve početke višega odgoja za djevojke. Sve što je tada u Njemačkoj bilo učinjeno na području gospodarstva, graditeljstva, slikarstva, plastike, glazbe, književnosti, znanosti i odgoja, sve to bez izuzetka potječe iz benediktinskih samostana. Najglasovitiji samostan što ga je na njemačkom tlu utemeljio sv. Bonifacije nalazio se u Fuldi.

Sloga između klera i laika

Bonifacije se izrazito zalagao za slogu između klera i laika. Uz to, velika značajka rada i djelovanja bila je njegova neprestana i živa povezanost s papama i rimskom Crkvom. Sve što je sv. Bonifacije učinio za Njemačku, i za kršćanski Zapad uopće, bilo je u službi rimske Crkve i prvaka apostola sv. Petra. On je uvijek htio biti odan i poslušan sin nasljednika sv. Petra i namjesnika Isusa Krista. Na to ga nitko nije silio, već ga je u tome vodio njegov nutarnji osjećaj vjere.

Sjeme novih kršćana

Bonifacije je otišao i na sjever. I tamo su ga pratila brojna redovnička subraća. Utaborili su se nedaleko od morske obale. Žetva je bila velika i bogata. U jednome trenutku, dok je Bonifacije očekivao novokrštenike za sakrament potvrde, umjesto njih je u tabor provalila četa razbojnika i sve poubijala. Jedna očevitka, koja je umakla smrti, svjedoči kako je Bonifacije htio glavu zaštititi knjigom. Ta je knjiga pokopana s njime u Fuldi i može se vidjeti i danas. To je kodeks teološkog sadržaja od pergamene, a na njemu se opažaju tragovi udarca mačem. Sv. Bonifacije bio je crkveni, rimski i papinski čovjek. Sve to nije bila nikakva smetnja njegovu svestranom radu i zalaganju, već izvor blagoslova koji je pratio njega, a nakon smrti njegovo djelo.

Molitva svetom Bonifaciju

Sveti Bonifacije, suočio si se saobeshrabrenjem i neuspjehom, i iz toga si mnogo naučio. Pomozi nam da čujemo Božju poruku u trenucima naših neuspjeha i da naučimo koristiti ono što smo naučili kako bismo mogli bolje služiti Bogu. Amen.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh