Duhovnost

SAMO JE U BOGU MIR, DUŠO MOJA!

Sveti Augustin: „Nemirno je srce naše dok se ne smiri u tebi, o Bože!“ Naša sreća nije u nečemu, ili u nekoj osobi – istinska sreća samo je u Bogu

Foto: Shutterstock

Kad umreš, ne brini se za svoje tijelo…
Vaši voljeni će učiniti sve što je potrebno, u skladu sa svojim mogućnostima…
Skinut će ti odjeću,
oprat će te,
obući će te.
Odvest će te iz kuće, odvesti na novu adresu.
Mnogi će ti doći na sahranu da te pozdrave. Neki će otkazati obaveze, pa čak i propustiti odlazak na posao, samo da dođu na sahranu.
Vaše stvari, ono što niste voljeli posuditi, bit će prodano, darovano ili spaljeno…
Vaši ključevi i alati,
vaše knjige i zapisi,
vaše cipele i odjeća…
I znaj da svijet neće stati i plakati za tobom. Ekonomija će se nastaviti. Na tvom poslu bit ćeš zamijenjen . Netko s istim ili boljim vještinama zauzet će tvoje mjesto. Tvoja imovina će ići tvojim nasljednicima…
I ne sumnjajte da vas neće i dalje citirati, osuđivati, ispitivati i kritizirati, za male i velike stvari koje ste učinili u životu.
Ljudi koji su te poznavali površno, reći će: ′′ Jadan čovjek!”
Pravi prijatelji će plakati nekoliko sati, ili nekoliko dana, ali onda će se opet smijati.
Vaši ljubimci će se naviknuti na novog vlasnika.
Vaše fotografije će, neko vrijeme, biti obješene na zidu ili stajati na nekom dijelu namještaja, a zatim će biti ostavljene na dnu ladice.
Netko drugi će sjesti na tvoju sofu i jesti za tvojim stolom.
Duboka bol u vašem domu trajat će tjedan ili dva, možda mjesec ili dva… A onda će vas staviti na popis uspomena i vaša priča će biti gotova.
Vi ste završili vašu priču među ljudima, ovdje na ovom svijetu…
Ali vaša nova priča će početi u vašoj novoj stvarnosti… u vašem životu nakon smrti.
Nećeš moći nositi u svoj novi život stvari koje si imao ovdje, jer odlaskom one gube vrijednost koju su imale.
Tijelo i ljepota…
Prezime, status, funkcije i naslovi…
Bankovni računi, krediti, automobili, kuće…
Hobiji, stupnjevi, trofeji, medalje…
Prijatelji i posjetili mjesta…
Supružnici i obitelj…
U novom životu samo će ti trebati duh. A vrijednosti koje ste ovdje okupili bit će jedina sreća na koju možete računati. Ta sreća je jedina stvar koju ćete uzeti i stvoriti dok ste ovdje, za poslije. Ako ste živjeli život pun ljubavi prema drugima i u miru s drugima, stvorili ste svoje duhovno bogatstvo. Anonimno.
Zato, trudimo se živjeti ispunjeni i budimo sretni dok smo ovdje, jer kako reče Franjo Asiški: “Odavde nećemo uzeti ono što posjedujemo. Donijet ćete samo ono što smo dali.”

Nema nikoga i ničega na ovom svijetu gdje čovjek može naći spokojstvo, sretno, zadovoljno i smireno srce, nego JEDINO U BOGU! I koliko god se čovjek trudio da u djelima svojih ruku, u svojim dostignućima, u napretku znanosti, u novcu i profesionalnom napretku pronađe istinsku sreću – toliko više mora priznati da je i dalje nezadovoljan, da to još uvijek nije dovoljno za potpunu sreću, da ima još puno toga što nije postigao – i tako ljudskom nemiru nikad kraja! I nećemo, nećemo, nećemo se smiriti sve dok si ne priznamo da uzrok našeg nemira nije u onome što nismo postigli, zaradili ili kupili – nego je uzrok nemira u mojim grijesima i neispravnom načinu života i ponašanja! Tek tada ću se prestati zavaravati i otvoriti srce Bogu! Dok to ne učinim, mogu postići cijeli svijet – ništa mi neće koristiti! Zar Isus nije jasno rekao: «Ta što koristi čovjeku ako sav svijet zadobije, a sebe samoga izgubi ili sebi naudi?» (Lk 9, 25). I sv. Augustin je napisao: «Nemirno je srce naše dok se ne smiri u tebi, o Bože!» Velika je to životna istina! Što je prije shvatimo i prihvatimo, to bolje za nas! U protivnom, nemamo prava optuživati Boga što smo nesretni, nezadovoljni, nervozni, nemirni, neispunjeni, rastreseni, malovjerni…

Izvor: Vjeko; tebe-trazim.com

Neka oganj neprestano gori 
na žrtveniku! 👼
Neka Duh dođe!
Neka oganj neprestano gori
na žrtveniku tom… 🔥

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh