Svetac dana

2. SVIBNJA // Sveti Atanazije Veliki – „vjerodostojni kršćanin, asket i pravi biskup”

Sveti Atanazije Veliki – „vjerodostojni kršćanin, asket i pravi biskup”

Atanazije se rodio u Aleksandriji oko 298., za progona kršćana. Jedan je od velikana ranoga kršćanstva, i prozvan je „ocem pravovjerja” te „stupom Crkve”. Zanesen kršćanskim asketskim idealima u mladosti je bio učenik svetog Antuna Velikog Pustinjaka.


Studirao je filozofiju i teologiju u Aleksandriji. Bio je đakon, tajnik i učenik aleksandrijskog biskupa Aleksandra. Kao đakon sudjelovao je 325. na saboru u Niceji, a od 328. bio je aleksandrijski biskup. Vjernici su ga primili s oduševljenjem kao „vjerodostojnog kršćanina, asketa i pravog biskupa”. Protivnik krivovjernih arijanaca, koji su nijekali Kristovo božanstvo, proganjan je čitav život i pet puta protjeran iz svoje biskupije (u Trier, Rim i egipatsku pustinju). Za Krista i njegov pravovjerni nauk bio je spreman položiti i vlastiti život.

Ostavio je mnoštvo djela: apologetskih („Protiv pogana”, „O utjelovljenju”), dogmatskih i povijesno-asketskih, uglavnom u obranu nicejskog vjerovanja i protiv arijanstva, spise s tumačenjima Svetog pisma te brojne poslanice. Napisao je i životopis svetog Antuna Pustinjaka.

Preminuo je na današnji dan, 2. svibnja 373. u Aleksandriji. Crkvenim naučiteljem proglasio ga je 1568. papa Pio V.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh