Svetac dana

30. LISTOPADA

Sveti Angelo iz Acrija – mistik koji je širio pobožnost prema Muci Isusovoj Današnji svetac ohrabrenje je svima onima među nama koji se bore s nesigurnostima bilo koje vrste. Ako želimo služiti Gospodinu, On će nam to omogućiti

Sveti Angelo iz Acrija, talijanski kapucin, svećenik i pučki misionar, rođen je 19. listopada 1669. u Acriju (provincija Cosenza, Calabria) kao Lucantonio Falcone, sin Francesca Falconea i Diane Enrico. Potječe iz skromne obitelji, a u vjeri ga je odgajao stric svećenik. Dva puta je neuspješno pokušao stupiti u kapucinski samostan u gradiću Belvedere Marittimo (provincija Cosenza), a napokon mu je to uspjelo 1690. Redovničke zavjete položio je 1691. i uzeo ime Angelo. Studirao je teologiju od 1695., za svećenika je zaređen 1700., a posvetio se pučkim misijama. Kao propovjednik u početku nije imao nimalo uspjeha, borio se s velikom tremom, a bio je izložen smijehu i porugama.

Jednog je dana u svojoj nutrini jasno čuo ove riječi: „Ne boj se! Ja ću ti dati dar propovijedanja i od sada će tvoje muke biti blagoslovljene.“

Bio je razočaran, no jednog je dana u svojoj nutrini jasno čuo ove riječi: „Ne boj se! Ja ću ti dati dar propovijedanja i od sada će tvoje muke biti blagoslovljene.“ Zbunjeni Angelo upitao je: „A tko si ti?“ U tom trenutku kao da je potres uzdrmao njegovu redovničku ćeliju i on je opet čuo glas: „Ja sam koji jesam. Od sada ćeš tako propovijedati da će svatko moći razumjeti tvoj govor.“ Skromni brat Angelo bio je tako prestrašen tim doživljajem da je ostao dugo ležati na tlu. Proročanske Božje riječi su se ispunile. Njegove jednostavne i snažne propovijedi, prožete pučkim govorom, imale su silan učinak. Kao priprema za propovijedi služilo mu je samo Sveto pismo i križ, ali su njegove riječi prodirale duboko u vjernička srca.

Obratio je tisuće ljudi

Osobito se glas o njemu proširio nakon njegovih korizmenih propovijedi 1711. u Napulju. Vikao je protiv oholosti moćnika, socijalne nepravde i korumpiranih vlasti. Brat Angelo, prozvan „anđelom mira“, postao je velikim apostolom rodne Calabrije, Campanije i ostalih krajeva južne Italije. Kao trajnu uspomenu na svoje misije svuda je podizao i za sobom ostavljao Kalvariju s tri križa. Širio je pobožnost prema Muci Isusovoj, a ostavio je za sobom i poznatu knjižicu „Preblagi Isus ili Satnica muke Gospodina našega Isusa Krista“, u kojoj je potanko razmatrao sve što je Gospodin Isus pretrpio. Blaženi Angelo obavljao je od 1717. do 1720. dužnost kapucinskog provincijala, a od 1724. do 1726. sagradio je u Acriju kapucinski samostan. Bio je mistik, s darom proricanja, bilokacija, vizija, ekstaza i čitanja duša za vrijeme ispovijedi. Obratio je tisuće ljudi, a pripisuju mu se mnoga čudesna ozdravljenja. Preminuo je u svojem Acriju na današnji dan, 30. listopada 1739. Relikvije blaženog Angela od 1898. počivaju u bazilici u Acriju koja nosi njegovo ime. Blaženim ga je, 18. prosinca 1825., proglasio papa Leon XII., a svetim, 15. listopada 2017., papa Franjo.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh